Onze adviseur Karlijn staat je graag te woord! Zij is tijdens de kennismaking met CoBuilders jouw vaste aanspreekpunt en je kunt met al je vragen bij haar terecht.
De installatiesector heeft de afgelopen jaren een constante groei laten zien. Met de grote vraag naar installatiewerk en aandacht voor verduurzaming beleeft de sector hoogtijdagen. Toch is de voorspelling dat er in 2024 en 2025 voor het eerst weer sprake zal zijn van lichte krimp. Hoe kan dat in deze florerende markt?
Die verwachte krimp is simpel te verklaren. Het heeft alles te maken met het samenspel met de bouwsector. Er wordt namelijk een flinke afname van vergunningen voor nieuwbouwhuizen verwacht. Dat betekent een flinke terugloop van installatiewerk binnen bouwprojecten. Hieruit blijkt maar weer eens dat het werk van installatiebedrijven nauw samenhangt met andere bouwactiviteiten.
Toch zal deze ontwikkeling niet veel impact hebben op de sector. Het biedt juist ruimte. Er is immers nog steeds veel werk dat uitgevoerd moet worden. Vooral in de utiliteitsbouw blijft de vraag op het gebied van installatietechniek groot. De daling in de sector biedt ruimte om achterstanden weg te werken. De werkdruk zal weer wat minder worden en wachttijden zullen afnemen.
De toenemende aandacht voor het klimaat zorgt voor een grotere vraag naar verduurzaming. Dat merkt de installatiesector in het type werk. Zo bestaat een steeds groter deel van de installatiewerkzaamheden uit klimaatgerelateerd werk. De installatie van zonnepanelen neemt al een aantal jaar een groot aandeel in, maar ook de warmtepomp krijgt steeds meer aandacht. De energietransitie versnelt zich en het aandeel van techniek in bouwprojecten wordt groter en groter.
Kortom: geen reden tot pessimisme dus. Juist aanwijzingen om de sector goed in de gaten te blijven houden.