In een artikel van het NRC werd eerder gesproken over een revolutie op de arbeidsmarkt. Een situatie die vraagt om een totaal andere aanpak als het gaat om het vinden van personeel. Niet vanuit een cv, maar vanuit de kracht van een persoon kijken. Doorgraven naar vaardigheden in de breedste zin van het woord.
En gelukkig zien we die insteek de laatste tijd steeds vaker terug. De bouwsector staat in toenemende mate open voor niet-bouwkundige professionals. Steeds meer bedrijven in de bouw nemen professionals aan die niet technisch opgeleid zijn of die weinig ervaring hebben in de bouwsector. Ze beseffen dat veranderde rollen vragen om andere vaardigheden. Rollen waarbij technische kennis minder belangrijk is, maar managementvaardigheden en procesbeheer juist wel. Een doorgewinterde techneut een projectteam laten lijden lijkt misschien logisch, maar is een ervaren projectmanager zonder technische achtergrond niet een verstandigere keuze?
Die ontwikkeling kunnen wij beamen. Sterker nog, steeds vaker stellen wij medewerkers voor bij onze opdrachtgevers die niet voldoen aan de volledige eisenlijst. Een KAM-coördinator met een flinke bak ervaring, maar niet in de bouw, ging aan de slag bij een civiele opdrachtgever. Een werkvoorbereider uit de onderaannemerij in de bouw maakte een switch naar de ondergrondse infra. En een projectmanager met jarenlange ervaring in de zorg werkt nu bij een onderaannemer in de bouw.
De voordelen? Medewerkers met andere achtergronden brengen vaardigheden mee die niet altijd aanwezig zijn in de bouw. Communicatieve vaardigheden en creativiteit zijn daar een voorbeeld van. Dit leidt tot nieuwe perspectieven binnen de techniek. En dat betekent kansen tot verbetering.
Wij dagen organisaties graag uit om eens een kritische blik op hun vacatures te werpen. En om met diezelfde blik eens naar de interne organisatie te kijken. Zet medewerkers in hun kracht door de juiste vaardigheden aan te spreken. Wij geloven dat je daarmee de meeste waarde creëert.