Een weloverwogen stap voor Martijn dankzij het KrachtKompas

Een weloverwogen stap voor Martijn dankzij het KrachtKompas

Op dinsdagmiddag spreek ik telefonisch met Martijn Lansink. Hij vanuit de auto op de terugreis van zijn werk, ik vanuit ons kantoor in Hengelo. Martijn is een waardevolle specialist in de toeleverende sector van de bouw te noemen. Een engineer in hart en nieren, die van tekenen zijn specialisme heeft gemaakt. Het duurde even voordat hij zijn plek vond in de bouwsector. Na uiteenlopende functies bij verschillende bedrijven, komt hij op een kruispunt in zijn carrière te staan. In welke rol en op welke plek komt hij nou het beste tot zijn recht? Martijn besluit het KrachtKompas-traject van CoBuilders te gaan doen: middels een online assessment worden talent, drijfveren en potentieel in kaart gebracht. Geen test waarop je wordt afgerekend, maar een objectieve manier om zijn blauwdruk scherp te krijgen. Ik vroeg Martijn naar zijn ervaringen.

 

Vertel Martijn, wie ben je en wat drijft je?

“Ik ben 43 jaar en geboren en getogen in Bornerbroek. In mijn jeugd heb ik het verenigingsleven vanuit mijn ouders meegekregen, waar de teamspeler in mij geboren is. Ik ben graag in contact met mensen en familie is belangrijk voor mij. Ik ben vader van twee jongens, van drie en zeven, en die rol vervul ik met trots. In mijn werk ben ik gedreven en werk ik het liefst toe naar oplossingen. Saamhorigheid en gezelligheid op de werkvloer vind ik belangrijk. Daar komt dan toch het verenigingsgevoel weer naar boven. Verder sta ik nuchter in het leven en ben ik recht voor mijn raap. Je weet wat je aan me hebt en dat zie ik ook het liefst terug bij anderen.”

 

Kan je beschrijven hoe je de bouwsector bent ingerold?

“Eigenlijk is dat begonnen bij mijn opa. Hij had een bouwbedrijf dat daarna ook in de familie is gebleven. Het wakkerde de interesse in bouw en techniek op jonge leeftijd aan. Als kleine jongen keek ik op tegen mijn opa en het werk dat hij deed. Na de middelbare school was mbo Bouwkunde daarom een logische vervolgstap. Het uittekenen van woningen en het maken van bestek- en werktekeningen sprak mij aan, dus ik ben daarna aan de slag gegaan als bouwkundig tekenaar. Een aantal jaar later ben ik per toeval de wereld van aluminium en stalen gevelelementen ingerold. Daar heb ik de afgelopen 15 jaar veel werkervaring in opgedaan. BIM en technische tekensystemen, zoals AutoCad en Revit, hebben voor mij inmiddels geen geheimen meer. Daar ligt ook echt mijn hart; het liefst ben ik de hele dag bezig met 3D-tekenen.”

 

Mooi om te horen dat je binnen je werk een passie hebt gevonden. Waarom ben je op zoek gegaan naar iets nieuws?

“Ik had het gevoel dat ik stilstond. Kansen om me verder te ontwikkelen bleven uit en dat maakte me onrustig. Ik werd nieuwsgierig naar wat de markt te bieden heeft en besloot daarom contact te zoeken met CoBuilders. Ik ben al eens eerder gedetacheerd geweest door CoBuilders en dat is me toen erg goed bevallen. Het geeft je de kans om bij een bedrijf binnen te komen en aan te kijken of het de juiste plek is. In het verleden bleek dat een keer niet het geval en toen heeft CoBuilders me geholpen met de overstap naar een nieuwe baan. Dit keer had ik sterk het gevoel dat ik wel wat advies kon gebruiken bij mijn zoektocht. Ik had veel twijfels en vond het lastig om een vervolgstap te bepalen. Dan is het erg fijn om terug te kunnen vallen op een bureau dat de markt goed kent en op een vrijblijvende manier meedenkt.”

 

Je hebt het KrachtKompas-traject van CoBuilders gedaan. Hoe heb je dat ervaren?

“Klopt, na een telefonische kennismaking met Karlijn volgde een uitgebreid gesprek op kantoor in Hengelo. In dat gesprek kwamen mijn twijfels ook sterk naar voren. Ik stond letterlijk op een kruispunt in mijn carrière. Op advies van Bart ben ik het KrachtKompas gaan doen waarin de rol van BIM-modelleur of coördinator centraal stond. Enorm prettig dat je het assessment thuis in eigen tijd kan maken. Dat maakt het erg laagdrempelig. In het feedbackgesprek dat volgde werd alle tijd genomen. Een erg open gesprek met veel inzichten. Het is cruciaal dat je jezelf echt openstelt, want ik heb het echt ervaren als een deep dive in je eigen persoonlijkheid. Je krachten, je talent en je potentieel komt aan het licht. Je leert dingen van jezelf die je nog niet wist en dat is erg verrassend.”

 

Je noemt het zelf al, welke inzichten heeft het je gegeven?

“Mijn leidinggevende capaciteiten kwamen sterk naar voren. Dat had ik niet direct verwacht, maar ik herken mezelf zeker in de beschrijving. Het grappige is dat het me erg doet denken aan mijn vader en zijn rol in het verenigingsleven. Ik heb dus meer van hem in me dan ik dacht. Op commercieel gebied kan ik nog groeien. Dat vond ik dan weer verassend, omdat ik gemakkelijk contact leg met mensen en volgens mij ook over een aardige portie overtuigingskracht beschik. Commercieel denken gaat natuurlijk verder dan dat en daar kan ik me nog in ontwikkelen. Het mooie aan het KrachKompas-traject is dat het me echt veel duidelijk heeft gemaakt over mijzelf als persoon. Ik heb nu glashelder wat ik belangrijk vind in mijn werk, waar ik goed in ben en in welke omgeving ik pas. Ik kan mijn capaciteiten en voorkeuren nu beter plaatsen. En daardoor is het makkelijker geworden om keuzes te maken. Precies wat ik nodig had.”

 

Mooi om dat over jezelf te leren. En hoe ging de zoektocht verder naar een nieuwe baan?

“Dat was de volgende stap. In het KrachtKompas kwamen ook mijn cultuurvoorkeuren naar voren. Simpel gezegd beschrijft dat de omgeving waarin ik me goed voel en de sfeer waarin ik wil werken. Op basis van die resultaten kon Jochem, mijn vaste adviseur bij CoBuilders, goed de link leggen naar passende bedrijven. Hij kent de bouw als geen ander en wist dus al snel bij welke bedrijven ik zou passen. Jochem heeft mij toen onder de aandacht gebracht bij Hegeman Bouwgroep. Het KrachtKompas-document was een mooie onderbouwing dat de rol van BIM modelleur mij past. En dat ik als persoon binnen de bedrijfscultuur van Hegeman pas. Het voelde direct goed van beide kanten, dus de samenwerking is daarna snel gesloten. Het onderzoek dat eraan vooraf is gegaan zorgt ervoor dat dit echt als een weloverwogen stap voelt. Het klopt aan alle kanten.”

 

Je hebt met volle overtuiging een keuze gemaakt dus. Hoe zie je de toekomst voor je?

“Ik kijk enorm uit om als BIM modelleur bij Hegeman te beginnen. 3D modelleren is echt mijn ding en ik haal daar enorm veel voldoening uit. Je ziet direct resultaat van je inspanningen. Uit het KrachtKompas is naar voren gekomen dat sfeer en plezier op de werkvloer belangrijk voor me zijn. Ik hoop dat in de projectteams van Hegeman te vinden, want dan ga ik me er zeker thuis voelen. In de toekomst zit er wellicht een leidinggevende rol in. Ik zie dat als een mooie vervolgstap om naar toe te werken. Het KrachtKompas heeft mij doen inzien dat ik capaciteiten heb als leidinggevende, dus dat heeft me zeker gesterkt in mijn ambitie.”

Meer blogs en artikelen