Hoe een stap terug Stijn vooruit hielp

Hoe een stap terug Stijn vooruit hielp

De eerste stappen van een carrière zijn vaak weifelend. Je staat aan het begin van een zoektocht naar het juiste pad. Dat weet Stijn (26) als geen ander. Hij rondde zijn hbo-studie Security Management succesvol af, maar wist ook dat het IT-vakgebied hem niet gelukkig ging maken. Daar sta je dan als nieuwbakken starter op de arbeidsmarkt. Een diploma op zak, maar zonder heldere richting.

Hoe verliepen je eerste stappen op de arbeidsmarkt?
“Ik bleef hangen bij het IT-bedrijf waar ik mijn afstudeeronderzoek heb gedaan. Een fijn bedrijf waar ik me thuis voelde. De rol van beleidsmedewerker was niet mijn droombaan, maar ik had ook totaal niet scherp wat ik wel wilde. Mijn studie was voor een deel gericht op IT, maar het heeft me nooit gegrepen. Ik besefte al snel dat dit werk me niet gelukkig ging maken. Maar wat dan wel? Een vraag die me bleef achtervolgen. Ik solliciteerde bij de Politie, zonder succes. Ik struinde vacaturesites af, maar verzandde in de massa. Per toeval kwam ik een vacature van CoBuilders tegen. De rol van Veiligheidskundige sprak me aan, dus ik besloot te reageren. Nog geen dag later had ik Josca aan de telefoon. Zij had al snel door dat ik flink zoekende was en nodigde me uit voor een vrijblijvende kennismaking.”

Op zoek naar de juiste richting. Wat had je nodig?
“Een scherpe kijk naar mezelf. Dat weet ik nu, achteraf. Ik vloog de zoektocht naar een baan compleet verkeerd aan. Ik stortte me op vacatures, maar vergat een belangrijke stap: mezelf. Wat wil ik en wat past bij me? De aanpak van CoBuilders deed me dat beseffen. Ik ging in gesprek met Chenanja, die mijn vaste aanspreekpunt werd. We schoven de vacature waarvoor ik gesolliciteerd had aan de kant. Eerst een stap terug. Beginnen bij het begin. Daarbij hoorden ook lastige vragen. Wat vind ik belangrijk? Waar voel ik me thuis? Ontdekken stond in het eerste gesprek centraal. Een fijne aanpak, zonder druk of verplichtingen.”

Na het gesprek besloot je een KrachtKompas te maken. Hoe heb je dat ervaren?
“Klopt. Ik vond het lastig om over mezelf te zeggen waar mijn kracht ligt. En wat ik belangrijk vind in een baan. Het KrachtKompas-assessment loodst je als het ware door die lastige vragen heen. Een verdieping in jezelf. Het resultaat is een waardevol document met bekende, maar ook nieuwe inzichten over jezelf. Zo kwam bij mij naar voren dat sfeer op de werkvloer, samenwerken en vrijheid in mijn werk belangrijk voor me zijn. Mijn nieuwsgierigheid en gedrevenheid moet ik in kunnen zetten. Dat geeft al een duidelijke richting naar typen functies en bedrijven. Ook werd voor mij helder dat veiligheid me goed past. Taken als risico-inventarisatie en rapportages opstellen spreken me aan. Allemaal eye openers die me in de juiste richting hebben geholpen.”

Mooi om te horen dat het je vooruit heeft geholpen. Hoe ging de zoektocht verder?
“Na de kennismaking legde Chenanja een aantal opdrachtgevers aan me voor die pasten bij mijn wensen. Een groot voordeel is dat Chenanja de bedrijven goed kent. Zij kon me veel vertellen over de cultuur en unieke kenmerken. Ongekleurd, als onafhankelijke sparringpartner. Na een aantal gesprekken bij bedrijven sprong er één voor mij uit: Hegeman Bouw & Infra. Er volgde een meeloopdag met een KAM Veiligheidskundige. Ik ging mee naar een project om een werkdag te ervaren. Wat mij betreft een must in de zoektocht naar een nieuwe baan. Zo’n kijkje in een werkdag levert je zo veel op. Het geef je niet alleen een eerlijk beeld van de werkzaamheden, maar ook van de collega’s met wie je gaat samenwerken.”

Het leidde tot een positieve uitkomst: je nieuwe baan. Vertel, wat is je rol?
“Ik werk als Project Veiligheidskundige binnen het KAM-team. Dat betekent dat ik projectteams bij bouwprojecten adviseer op het gebied van veiligheid en gezondheid. Ik doe inspectierondes op de bouw, overleg met uitvoerders en breng in kaart wat er qua veiligheid goed en fout gaat. Ook het schrijven en beoordelen van V&G-plannen behoort tot mijn taken. Wat zijn de risico’s binnen een bouwproject? Vraagstukken waar ik me graag in vastbijt. De afwisseling van het werk op kantoor en het bezoeken van bouwprojecten vind ik perfect. En de vrijheid en variatie die ik terugvind in mijn rol zijn precies wat ik zocht. Het klopt als een bus. Het is misschien nog te vroeg om conclusies te trekken, maar het voelt alsof ik de juiste richting heb gevonden.”

Wat vind je belangrijk in je werk?
“Had je me deze vraag een half jaar geleden gesteld, dan had je een twijfelend antwoord gekregen. Nu kan ik hem met overtuiging beantwoorden. Met dank aan het traject dat ik binnen CoBuilders heb doorlopen. Uitdaging en ruimte voor ontwikkeling zijn belangrijk voor mij. Ik wil geprikkeld worden en nieuwe dingen leren. Niet constant het oude vertrouwde doen, maar uit mijn comfortzone stappen. Hegeman kwam al tijdens de sollicitatiegesprekken met een duidelijk plan voor ontwikkeling. Dat sprak me enorm aan. Volgende maand begin ik met de zesweekse opleiding Basis Veiligheidskundige. En dat niet alleen, ik merk het ook aan de sfeer op de werkvloer. Collega’s stimuleren me om zelf initiatief te nemen. Niet alles wordt voorgekauwd. Er heerst een leergierige en experimentele werkcultuur. Daar voel ik me enorm in thuis.”

We sluiten af met een blik vooruit. Wat zijn je ambities voor de toekomst?
“Ik bekijk de toekomst graag met een open blik. Ik ben pas net begonnen in deze rol en heb elke dag zin om weer nieuwe dingen te leren. Het werk me eigen te maken en mijn eigen werkstijl te vormen. Ontdekken staat centraal. Over twee jaar wil ik mijn MVK-diploma hebben gehaald en een volwaardige Veiligheidskundige zijn. Een mooi doel om me in vast te bijten. De toekomst zal leren welke kansen er daarna op mijn pad komen.”

 

Meer blogs en artikelen