Hoe Malek met een ongekend doorzettingsvermogen en de rugdekking van Proviel zijn carrière toekomst geeft

Hoe Malek met een ongekend doorzettingsvermogen en de rugdekking van Proviel zijn carrière toekomst geeft

Op het eerste oog is Malek (29) een civiele professional met een gedroomd carrièrepad: een hbo-diploma civiele techniek op zak, ervaring in de wegenbouw en een flinke dosis leergierigheid. Sinds november werkt hij als projectvoorbereider bij Proviel, een ingenieursbureau in Hengelo dat actief is in de openbare ruimte. Zijn ambitie om zich te ontwikkelen als engineer spat er vanaf. Wanneer Malek de ruimte binnenloopt zie je enthousiasme en gedrevenheid in zijn ogen. Daar blijkt een bijzonder verhaal achter te schuilen. Malek heeft namelijk flink wat tegenslagen en uitdagingen moeten trotseren om tot dit punt te komen. Een inspirerend verhaal dat verteld moet worden. En wie kan dat beter dan Malek zelf én zijn leidinggevende Koen, mede-eigenaar en projectleider bij Proviel.

 

Laten we beginnen bij jou, Malek. Kan je iets vertellen over je achtergrond?

Malek: “Mijn verhaal start niet in Nederland, maar in het Midden-Oosten. Ik ben 29 jaar geleden geboren in Jemen, een land ten zuiden van Saoedi-Arabië. Hier groeide ik op in een islamitische samenleving. Vrijheid van godsdienst kent Jemen niet, dus ik begaf mij lange tijd in de moslimcultuur. Gesterkt om de wereld ook vanuit andere oogpunten te bekijken, vertrok ik op mijn zestiende naar Maleisië. Hier studeerde ik zeven jaar lang hbo civiele techniek. Ineens kwam ik in contact met andere religies en culturen. Er ging letterlijk een wereld voor me open. Na mijn afstuderen vond ik mijn eerste baan als site engineer in de wegenbouw in Saoedi-Arabië. Ik was verantwoordelijk voor de aansturing van landmeters en voormannen die aan een 80 kilometer lange snelweg werkten. Door de oorlog die al sinds 2015 heerst, werd het werk steeds gevaarlijker. Op een zeker moment besefte ik dat ik mijn carrière elders in de wereld moest gaan voortzetten. Voor mijn veiligheid, maar ook om ruimte te kunnen geven aan mijn ambities.”

 

In 2021 neem je het besluit je familie in Jemen te verlaten. Waarom koos je voor Nederland?

Malek: “Dat was eigenlijk puur toeval. Ik zocht op internet naar kansen en zag dat de vraag naar engineers in Nederland groot was. En nog belangrijker, dat je hier een werkvisum kon krijgen. Vol goede moed vertrok ik naar Nederland en settelde ik me in Gorssel, vlakbij Deventer. Een paar maanden later volgde ook mijn vrouw. Toch verliep het daarna niet zoals ik gehoopt had. Ik kwam er al snel achter dat ik met alleen de Engelse taal geen baan ging vinden. Ik werd constant afgewezen vanwege de taalbarrière. Er zat maar één ding op: de Nederlandse taal leren. Aan Hogeschool Saxion volgde ik een Nederlandse taalcursus. Al snel voelden mijn vrouw en ik ons thuis in Nederland. Vorig jaar is onze zoon geboren en daarmee werd de hoop om hier voor altijd te kunnen blijven alleen maar sterker. Het enige waar we maar niet aan kunnen wennen zijn de koude temperaturen.”

 

Na het afronden van de taalcursus ging je zoektocht naar een baan verder. Dit keer met meer succes?

Malek: “Helaas bleef het moeilijk. Veel bedrijven ketsten een gesprek af vanwege mijn buitenlandse achtergrond en het gebrek aan ervaring in Nederland. Soms kreeg ik te horen dat een vacature ingevuld was, maar zag ik een maand later dat de rol gewoon nog openstond. Na twee maanden volop solliciteren werd ik ongeduldig. Ik voelde de druk groot worden om een baan te vinden. En toen, ineens, kreeg ik tóch dat langverwachte belletje: Josca van CoBuilders wilde graag met me in gesprek. De opluchting was groot, eindelijk kreeg ik een kans. En wat voor één. Vanaf het eerste moment werd ik serieus genomen. Mijn persoonlijke verhaal, kennis en ambities stonden centraal. Niet mijn taalbarrière of de ontbrekende ervaring in Nederland. Het soft skill assessment van CoBuilders (het KrachtKompas) bevestigde mijn kracht en voorkeuren. Josca geloofde in mij en ze sprak uit haar uiterste best te doen om een ingang bij een passend bedrijf te gaan vinden.”

En daar kom jij in beeld, Koen. Hoe werd de link met Malek gelegd?

Koen: “Ik was al een aantal jaar in contact met CoBuilders. Toevallig zijn we gevestigd in dezelfde straat, dus zo blijven we elkaar scherp op het netvlies houden. Josca belde mij vrijblijvend op met het open en eerlijke verhaal van Malek. Haar boodschap was dat hij niet het standaard profiel had, maar uitblonk in gedrevenheid en de wil om te leren. En belangrijker nog, ze zag een goede fit met onze bedrijfscultuur en de projecten. Het maakte me nieuwsgierig. Als bedrijf staan we open voor een brede kijk op potentieel. Dat moet wel in deze krappe arbeidsmarkt. Iemand hoeft niet persé een civiele opleiding te hebben, als er maar affiniteit met het vak en leergierigheid is. Bovendien hebben we een constante stroom aan projecten, dus het werk ligt er wel. Na een kennismaking met Malek was er geen speld tussen te krijgen: veel potentie en een persoonlijke klik. Wat ons betreft de perfecte basis voor een medewerker die we langdurig aan ons willen binden. Dat Malek op vakinhoudelijk vlak nog dingen moet leren, is van ondergeschikt belang. Dat leert hij wel on the job.”

 

Niet in beperkingen denken dus. Hoe is het daarna verder gegaan?

Koen: “Natuurlijk waren er wat onzekerheden en risico’s. Malek had geen Nederlands diploma én geen eerdere ervaring met het werk in Nederland. Nooit eerder hadden we iemand vanuit deze situatie op basis van detachering aangenomen. Hoe zou dat uitpakken? In overleg met Josca (CoBuilders) zijn we toen tot het idee van een tijdelijke stageperiode gekomen. In de maand november is Malek gekoppeld aan een collega die hem als een soort buddy in alles meenam. Op nul beginnen en stap voor stap alle werkzaamheden uitleggen en doorlopen. Malek’s enthousiasme en gedrevenheid kwamen ook hier weer naar boven. Hij stelde veel vragen en pakte alles razendsnel op. De begeleidende rol in de onboardingperiode is de juiste zet geweest. Het pakt écht uit zoals we het ingeschat hadden. We vliegen het nog steeds stapsgewijs aan. Momenteel ligt de focus op het onder de knie krijgen van het tekenwerk. Samen kijken we waar Malek’s kracht ligt en waar hij zich op verder wil ontwikkelen. Wij zien een lange samenwerking tegemoet.”

 

Het klinkt alsof je op een plek terecht bent gekomen waar je al die tijd naar op zoek bent geweest. Een plek waar je gezien wordt en kansen krijgt.

Malek: “Helemaal waar, ik ben dankbaar en trots. Dankbaar voor het vertrouwen en de warme landing in het bedrijf. Ik voel me er helemaal thuis. Trots dat ik heb doorgezet en nu eindelijk elke dag met plezier naar mijn werk kan gaan. Mijn doel is om te slagen als engineer in Nederland. Een ervaren professional te worden door hard te werken. Ik zou hier graag voor altijd met mijn gezin willen blijven en daar wil ik veel voor doen. Ik kom niet uit een gespreid bedje, dus ik leun nooit achterover. In juli 2026 kan ik de Nederlandse nationaliteit krijgen, maar de onrust in de Nederlandse politiek is een onzekere factor. Mijn positiviteit heeft me ver gebracht, dus daar houd ik aan vast. Een permanente verblijfsgunning, een verzekerde toekomst in Nederland, zou de kers op de taart zijn.”

Meer blogs en artikelen