In gesprek met een KAM-coördinator

In gesprek met een KAM-coördinator

Een nieuwe rubriek waarin we je gaan meenemen in de wereld van CoBuilders-professionals. Wat is hun rol en hoe ervaren ze het werk dat ze doen? Tim Bles (35), KAM-coördinator, mag het spits afbijten. Hij omschrijft zichzelf als een gestructureerd en analytisch persoon: “Ik haal lol uit tabelletjes”.

Door zijn opleiding hbo Integrale Veiligheidskunde kwam hij in aanraking met de wereld van veiligheid, Arbo en milieu. Thema’s die hem aanspreken, maar tegelijkertijd ook zo breed zijn dat je er diverse kanten mee op kan. In gesprek met CoBuilders kwam hij erachter dat de bouw veel te bieden heeft. En dat er veel kansen liggen op het gebied van KAM. Het vuurtje wakkerde aan en ging over in enthousiasme. Sinds april is hij werkzaam als KAM-coördinator bij Bouwmaatschappij Ufkes Apeldoorn bv, een Koninklijke VolkerWessels onderneming. Een rol die hem op het lijf is geschreven.

Vertel Tim, wat doe je als KAM-coördinator?
“Ik houd me bezig met procesverbeteringen binnen een organisatie. Dat doe ik organisatiebreed, van planvoorbereiding en uitvoer tot nazorg en klachtenafhandeling. De hele organisatie krijgt met mij te maken. Het is kortgezegd mijn taak om veiligheid te waarborgen en processen efficiënter in te richten. Samen met medewerkers van een afdeling breng ik het huidige proces in kaart. Ik stel kritische vragen en haal suggesties op. Hoe wordt iets aangepakt? En hoe kunnen we het anders doen? Vervolgens is het de uitdaging om verbeterideeën door te voeren en de neuzen dezelfde kant op te krijgen.”

Dat klinkt als een flinke opgave. Ik kan me voorstellen dat je daarbij tegen weerstand oploopt.
“Daar ontkom je niet aan. Verandering leidt tot weerstand, dat is menseigen. Gedrag speelt een grote rol, maar dat vind ik juist interessant. Een verbeteridee bedenken is een eerste stap, maar het daadwerkelijk uitrollen is een minstens zo belangrijke taak. Het is cruciaal om het goed tussen de oren te krijgen bij iedereen. De directie kan beslissen om een nieuwe manier van werken te introduceren, maar dan moet dat vervolgens op de bouwplaats ook daadwerkelijk nageleefd worden. Daarbij krijg ik vaak te maken met conservatieve houdingen. We doen het toch al jaren zo? Het gaat toch nooit mis? Waarom zouden we het dan anders gaan doen? Aan mij de taak om dat gedrag om te buigen.”

Herkenbaar, niet willen afwijken van het oude vertrouwde. Hoe pak je dat aan?
“Ik geloof in een tweezijdige aanpak. Het zit hem in bewustzijn creëren en kennis delen. Ik moet niet als een politieagent door de organisatie gaan lopen en vingers gaan wijzen. Dan bereik je het tegenovergestelde. Collega’s moeten bewust worden van het belang van veiligheid en de risico’s die op de loer liggen. Ik ben dan ook veel op de bouwplaats aanwezig om goed op de hoogte te zijn en te weten wat er speelt. Door in gesprek te gaan met collega’s creëer je betrokkenheid. Daardoor lukt het ook ze de meerwaarde te laten zien van het werk dat ik doe.”

“Daarnaast ben ik de vraagbaak van de organisatie als het gaat om veiligheid, kwaliteit en milieu. Je hebt daarbij te maken met alle lagen van de organisatie, van directie tot uitvoering op de bouwplaats. En dat brengt dus ook verschillende vraagstukken met zich mee. Dat betekent schakelen op diverse niveaus. De ene dag presenteer ik iets aan de directie, de andere dag sta ik met een timmerman op de bouwplaats. Inmiddels voel ik goed aan hoe ik met verschillende doelgroepen schakel.”

Je staat dus middenin de organisatie. Waarom heb je gekozen voor de bouwbranche?
“De bouw is een enorm interessante branche als het gaat om kwaliteit, veiligheid en milieu. We hebben er dagelijks mee te maken, de thema’s liggen onder een vergrootglas en er is een diversiteit aan mensen en werk. Om je een gevoel te geven: gisteren sparde ik samen met een calculatie-afdeling over het werkproces en vandaag ben ik bezig met een interne audit bij planvoorbereiders om te toetsen of een procesverbetering in de praktijk werkt. Ik ben echt van begin tot eind betrokken. Heb invloed vanaf het eerste idee tot de uiteindelijke uitvoering. Het resultaat van mijn werk zie ik na een tijd daadwerkelijk in de praktijk. Dat geeft mij echt voldoening.”

“Een ander voordeel van de bouwbranche vind ik de afwisseling van werken op kantoor en op de bouwplaats. Je hebt naast organisatieprocessen te maken met fysieke processen. Menselijk handelen op de bouwplaats. Dat geeft echt een extra dimensie aan mijn werk. Het is niet alleen fijn om af en toe op pad te zijn, maar je hebt ook elke keer te maken met nieuwe situaties. Ik kan me niet voorstellen dat mijn werk ooit saai wordt.”

Dat begrijp ik. Tegelijkertijd heb je ook een brede verantwoordelijkheid. Welke ontwikkelingen zie jij binnen het vak?
“Mijn vakgebied staat nooit stil. Ik moet constant op de hoogte blijven van wet- en regelgeving. De aankomende Wet kwaliteitsborging (Wkb) gaat veel verandering brengen, daar moet ik nu al rekening mee houden. Ik moet de organisatie van advies voorzien dat in lijn is met de nieuwe regels.

“Een andere belangrijke ontwikkeling is digitalisatie. We zitten middenin een transitie naar digitale omgevingen. Registraties van keuringen, documentenopslag, managementhandboeken; alles wordt nu ingericht in ‘de cloud’. Het hybride werken als gevolg van corona heeft het nog eens extra in een stroomversnelling geduwd.”

“Een derde concrete ontwikkeling is de Veiligheidsladder die komend jaar nog belangrijker gaat worden. Het is niet meer de vraag of je gecertificeerd bent, maar hoe. Opdrachtgevers kunnen straks gaan eisen dat je bijvoorbeeld trede 3 gecertificeerd bent. Daar ligt dus ook veel werk voor KAM-professionals in bedrijven.”

Vooruit blijven kijken dus. Als we het dan toch over de toekomst hebben; waar hoop je over vijf jaar te staan?
“Ik kan en wil nog heel veel leren. Mezelf ontwikkelen tot een expert aan tafel. Dat kan alleen als ik mezelf continu blijf verdiepen in het vak. Gelukkig ben ik een lezer en vind ik het leuk om cursussen en trainingen te volgen. Over vijf jaar zie ik mezelf dus zeker nog binnen een KAM-rol. Het liefst begeleid ik dan de grotere verbeterprojecten. Veiligheid sprak mij altijd het meeste aan, maar ik ontwikkel me nu ook steeds meer op het gebied van kwaliteit. Ik sta open voor wat er op mijn pad komt. Ik geloof dat een open blik me het verst gaat brengen.”

Meer blogs en artikelen