In gesprek met een uitvoerder

In gesprek met een uitvoerder

Het carrièrepad van Nedim (36) kent interessante bewegingen. Na een start in de hoogbouw, kwam hij per toeval in de ondergrondse infra terecht. Noodgedwongen maakte hij in crisistijd de stap naar zelfstandige, ondanks dat hij niets van ondernemen wist. Dit bleek een verrassende stap. Zijn bedrijf groeide snel en binnen no time had hij als uitvoerder 24 medewerkers onder zich. Dat hij daardoor zelf in een managersrol op kantoor belandde, knaagde aan hem. Hij mistte het werk buiten en besloot daarom het roer volledig om te gooien.

 

Je besloot je gevoel te volgen. Op welk punt besloot je dat je het anders wilde?

“Doordat ik zoveel personeel onder me kreeg, moest ik meer en meer managementtaken gaan doen. Ik kwam niet meer buiten, terwijl ik de binnen- en buitenafwisseling van de rol als uitvoerder zo leuk vond. Ik wil de bouwplaats organiseren en met een glimlach naar mijn werk toe gaan. Mijn plezier verdween en ik besefte dat ik dit geen jaren meer ging volhouden. Ik besloot het personeel bij elkaar te roepen en ermee te stoppen. Toen iedereen een andere klus had gevonden, heb ik zelf een maand niks gedaan. Ik heb het kantoorpand en de hal leeggeruimd, zodat ik echt met een schone lei kon beginnen.”

 

Wat een dappere keuze. En toen begon een nieuwe zoektocht.

“Klopt, ik besloot mijn LinkedIn-profiel open te zetten en me te oriënteren. Al snel werd ik benaderd door verschillende recruiters, maar het bericht van Karlijn van CoBuilders viel op. Zij vroeg me letterlijk wat ík wilde. Een kennismaking met Chenanja op de welbekende CoBuilders-bank volgde en mijn wens was helder: ik wilde weer buiten aan de slag als uitvoerder. Niet lang daarna kreeg ik een aantal bedrijven voorgelegd, waaronder aannemingsbedrijf Van den Heuvel. Ik herkende ze als sponsor van de voetbalvereniging van mijn zoontje, dus dat wekte toch gelijk mijn interesse. Al meteen na het eerste gesprek had ik het gevoel dat het klopte en een week later kon ik beginnen. Chenanja had het goed aangevoeld, dit was de plek die ik zo gemist had.”

 

Wat is je rol en aan wat voor soort projecten werk je?

“Ik ben uitvoerder bij Van den Heuvel Oostzaan. We bouwen, onderhouden en beheren infrastructuren voor water, energie en telecommunicatie in de regio Amsterdam. Deels dus ook nieuw voor mij, want van riolering wist ik nog maar weinig af. In de eerste periode liep ik daarom met een collega mee om kennis op te doen. Inmiddels heb ik mijn eigen project, waarvoor ik alles coördineer. Ik ben er verantwoordelijk voor dat de nutsaansluitingen gelegd worden in de straat naar het gebouw toe. Ik regel op de achtergrond alles met de betrokken partijen, zorg ervoor dat er op het juiste moment materiaal is en dat de juiste mensen op de bouwplaats staan om het werk uit te voeren. Daarnaast ben ik het centrale aanspreekpunt voor de aannemer. En het mooie is, dat doe ik afwisselend vanuit kantoor én op de bouwplaats.”

 

Kijk, terug op de plek waar je gelukkig bent. Wat zijn de uitdagingen?

“Het zijn totaalprojecten, dus het is een zeer dynamische rol. Het klinkt misschien simpel om wat zaken in de grond te bouwen, maar op de achtergrond moet er veel gebeuren. Denk aan het organiseren van wegomleidingen, afzettingen en vergunningen bij de gemeente. Er komt een flink stuk administratie en vastlegging bij kijken. Een andere uitdaging is het werkgebied in Amsterdam. De ruimte is beperkt, verkeerssituaties zijn druk en er zit gigantisch veel in de grond in Amsterdam. Het is altijd weer een technische uitdaging om nieuwe infrastructuur aan te leggen. Daarnaast moet alles natuurlijk ook veilig gebeuren en hebben we dus te maken met een legio aan Nederlandse veiligheidsregels. Samen zorgt het ervoor dat het best hectisch kan zijn. Gelukkig ligt het rennen en vliegen mij goed en kan ik bij wijze van spreken bij tien verschillende projecten tegelijkertijd aanstaan. Als ondernemer heb ik daar ook mee te maken gehad. Er is altijd een oplossing, het komt altijd goed.”

 

Een mooi uitgangspunt. Wat vind je het leukst binnen jouw rol?

“Daar hoef ik niet lang over na te denken: de dynamiek. Als ik ’s ochtends om 06.00 uur op mijn werk aankom, weet ik nooit wat de dag gaat brengen. Ik werk met een planning, maar ik weet ook dat de dingen vaak anders lopen. Juist omdat het Amsterdam is. Van tevoren weten we niet wat we gaan tegenkomen in de grond. Dat maakt het interessant en niet zo voorspelbaar.”

 

Welke ontwikkelingen zie je binnen jouw vakgebied?

“Naast de snelle ontwikkeling op het gebied van digitalisering, zie ik dat de inhoud van rollen verandert. Er wordt van bouwers veel meer verwacht dan jaren geleden. Ze moeten over bredere capaciteiten beschikken en krijgen meer verantwoordelijkheid. Je bent niet meer alleen een grondwerker die een put moet graven, je moet ook verder kunnen kijken. Wat betekent dit voor een leiding die verderop ligt? Ik omschrijf het vaak als een hbo’er met een schep in de hand. Mensen die goed met hun handen kunnen werken, maar ook op hbo-niveau kunnen denken. Dat geldt overigens ook voor mijn rol. Een uitvoerder was vroeger alleen buiten bezig met de techniek, nu horen daar ook administratieve kantoortaken bij. ”

 

Waar sta je over vijf jaar?

“Dan doe ik hopelijk precies hetzelfde als wat ik nu doe. De rol en de organisatie passen perfect bij me. Van den Heuvel is een echt familiebedrijf met een prettige werkcultuur. De mate van samenwerken is groot en ik ervaar persoonlijke banden met collega’s. De uitvoerders-rol gaat voor mij nooit vervelen vanwege de dynamiek. De ontwikkelingen gaan ook gewoon door, dus ik ben nooit uitgeleerd. Ik weet het helemaal zeker, hier word ik gelukkig van.”

Meer blogs en artikelen