Innovatie in de bouwbranche

Innovatie in de bouwbranche

Als het om innovatie in de bouw gaat, wordt wel eens gezegd dat de branche conservatief is. Innovaties komen traag op gang en het duurt even voordat veranderingen worden omarmd. Toch is innoverend denken hard nodig in de branche. Om de uitdagingen in de markt aan te kunnen én om toekomstbestendig te blijven. We bespreken vijf kansen rondom innovatie.

 

Een positief imago

Het aangrijpen van innovaties in de bouw biedt kansen om personeel aan te trekken en het vak aantrekkelijker te maken. De bouw heeft een imago van zwaar werk, fysieke belasting en lange dagen. Door het werk deels te gaan automatiseren kan fysiek werk uit handen worden genomen. Een kans om het heersende imago om te buigen.

 

Behoefte aan innovatie

Daarnaast hebben de jongere generaties, die een steeds groter deel van de arbeidsmarkt innemen, meer behoefte aan innovatie. Ze zijn opgegroeid in een tijd waar alles in een versnelling is geraakt. Een wereld van snelheid, transparantie en eindeloze mogelijkheden. Ze zijn digitaal sterk onderlegd, ruimdenkend en vooruitstrevend. Ze voelen zich dus eerder thuis op een werkplek waar ruimte is voor innovatief denken. Sterker nog, het is een belangrijke factor die wordt meegenomen in de zoektocht naar een baan.

 

Efficiënt werken

Automatisering zorgt bovendien ook voor meer efficiëntie. Makkelijke handelingen die geautomatiseerd worden, leiden vaak tot een kosten- en tijdsbesparing. Machines nemen het werk van mensen over. Een bedrijf heeft dan niet alleen minder mensen nodig, maar er wordt meestal ook meer werk verricht in minder tijd.

 

Verduurzaming

Op het gebied van duurzaamheid heeft de bouwsector een sleutelrol. Ze zijn een belangrijke speler in de opgave om de maatschappij te verduurzamen. Om de stikstofuitstoot te beperken en circulair te bouwen is er veel verandering in de bouw nodig. En dat vraagt om innovaties. Zo zien we dat er de afgelopen jaar al veel is veranderd op het gebied van machines en bouwmaterialen. Er wordt nu met minder milieubelastend materiaal gewerkt en hergebruik is niet meer weg te denken.

 

Baanbrekende initiatieven

Ook voor next level innovatieve initiatieven lijkt steeds meer ruimte in bouw te komen. Zo zien we VR (virtual reality) en AR (augmented reality) terug, bijvoorbeeld om vooraf bouwprojecten te visualiseren. Robots nemen bouwwerkzaamheden over en voorspellende analyses worden gedaan door slimme data. Zo weet innovatieve software tegenwoordig te voorspellen wanneer er onderhoud moet worden gedaan aan bouwconstructies.

 

Ook al gaat het soms wat stroperig, de bouw is absoluut rijp voor serieuze innovaties. Daar is geen twijfel over mogelijk.

Meer blogs en artikelen