Met een diploma op zak in een wereld vol mogelijkheden

Met een diploma op zak in een wereld vol mogelijkheden

Je bent jong, hebt net je school afgerond en een vers diploma op zak. Daar sta je dan als starter op de arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt die kolkt, sterker nog, overstroomt met kansen. Vanuit alle kanten wordt er aan je getrokken. Krijg je adviezen en aanbiedingen waar je morgen kunt beginnen. Maar bij jou speelt er één duidelijke vraag: wat past bij mij?

Sam (21) stond een jaar geleden op dat punt. Met zijn diploma engineer elektrotechniek op zak en een wereld vol mogelijkheden. Richtingloos, op zoek naar regie over zijn carrière. Waar moest hij beginnen? Wij gingen met hem in gesprek over zijn zoektocht en de uitdagingen die hij tegenkwam.

Laten we beginnen bij het begin, Sam. Wie ben jij als persoon?
“Mijn roots liggen in Delden, een kleine stad in Twente, waar ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin. Met twee broertjes was er altijd wat te beleven. Anderen noemen me vaak enthousiast, sociaal en een bezige bij. Ik vind het leuk om onder de mensen te zijn en ben actief bij verschillende clubs. Zo voetbal ik al jaren en ben ik scheidsrechter bij de KNVB. Af en toe fluit ik zelfs wedstrijden in het buitenland. Een uit de hand gelopen hobby waar ik veel energie van krijg.”

Je hebt op jonge leeftijd gekozen voor een technische opleiding. Waarom die keuze?
“Al op jonge leeftijd kwam ik door mijn vader in aanraking met techniek. Hij heeft een technische achtergrond en een eigen bedrijf in automaaiers. Een opleiding in de elektrotechniek trok mijn interesse, omdat dit vakgebied veel kansen biedt. Ook had ik nog niet scherp welke branche me het meest aansprak en als elektrotechnicus kun je terecht in zowel de techniek- als bouwsector. Tijdens de opleiding heb ik brede kennis en ervaring opgedaan van villa- en woningbouw tot grote utiliteitsprojecten. Ik kreeg een unieke kans door mijn stage in IJsland te doen. Hier mocht ik als elektromonteur kennis en ervaring vanuit Nederland delen met een IJslandse organisatie.

Wat heeft de stage in IJsland je meegegeven?
“Na twee maanden stage te hebben gelopen op diverse utiliteitsprojecten, werd ik gevraagd de overstap naar kantoor te maken. Hier mocht ik meedenken over de verbetering van technische processen. Deze kantoorfunctie heeft me positief verrast, omdat het werken aan processen me goed bleek te passen. De nieuwsgierigheid naar hoe dingen beter kunnen, het sparren met collega’s en het creatieve oplossingsvermogen spreken me enorm aan. Voor mij is toen duidelijk geworden dat ik op kantoor het beste tot mijn recht kom bij een organisatie die eigen inbreng stimuleert.”

Fijn dat het je een concreet inzicht heeft gegeven. Hoe ben je met CoBuilders in contact gekomen?
“Met het einde van mijn opleiding in zicht, begon ik me te oriënteren op de arbeidsmarkt. Ik stortte me op de bekende vacaturesites, maar ik kwam al snel van een koude kermis thuis. Compleet overspoeld door het aanbod. Waar begin je zo’n complexe zoektocht als starter? Tijdens je opleiding word je nog aan de hand genomen, maar wanneer je klaar bent sta je er alleen voor. Klaar voor het werkende leven. Maar eigenlijk ook nog totaal niet. Gelukkig is Delden klein en heerst er een sterke ons-kent-ons-cultuur. Ik kwam via via in contact met stadsgenoot Karlijn, die als recruiter bij CoBuilders werkt. Toen zij de rol van CoBuilders als carrièrepartner wat meer toelichtte, klonk het als de ondersteuning die ik zocht. Een mensgerichte intermediair die mij kon helpen grip op mijn carrière te krijgen.”

Hoe ging het verder?
“Het eerste gesprek met Liane herinner ik me als een vragenvuur. In positieve zin, want ze was oprecht geïnteresseerd in mij als persoon. Waar ligt mijn kracht? Wat geeft me energie? Wat vind ik belangrijk in een werkomgeving? Vragen die ik soms best lastig te beantwoorden vond. Door er met haar over te sparren, werden er al dingen duidelijker. Liane kent de installatiebranche goed en weet wat er speelt bij bedrijven. Ze kon me bijvoorbeeld een goed beeld geven van verschillende bedrijfsculturen. Daardoor kon ik al bepaalde keuzes maken en in een bij mij passende richting verder zoeken. Wat me ook een duwtje in de juiste richting heeft gegeven is het KrachtKompas-assessment. Een vragenlijst die soft skills en drijfveren meet.”

Vertel, waarmee heeft het KrachtKompas geholpen?
“Op school heb ik behoorlijk wat persoonlijke reflectieverslagen moeten maken. Toch is de stap naar een eerste baan, waarin je de eerlijke versie van jezelf wilt laten zien, behoorlijk groot. Ik kwam niet verder dan spontaan, gedreven en sportief. Maar hoe brengen die containerbegrippen me naar de juiste baan? Het KrachtKompas gaf een eerlijk beeld van mijn sterke, maar ook te ontwikkelen punten. Potentieel dat ik in me heb, maar wat ik nog verder kan ontwikkelen. Dat zou iedereen van zichzelf moeten weten tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan. Ook kreeg ik goed inzicht in mijn drijfveren en het type werkomgeving waar ik goed in pas. Zo kwam naar voren dat ik het best op mijn plek ben in een organisatie met een cultuur van continu veranderen en verbeteren. Geen conservatieve werkomgeving voor mij dus.”

Waar heb je wél voor gekozen?
“Mijn keuze is gevallen op Lesscher; een totaalinstallateur van elektro, sanitair, warmte, telecom en infra. Ik werk hier als werkvoorbereider aan projecten in de utiliteits- en woningbouw. Het is een familiebedrijf waar collega’s nauw samenwerken. Wat mij vooral aanspreekt is hun visie op het werk, waar ik me helemaal in kan vinden. Denken in mogelijkheden, totaaloplossingen aan bedrijven bieden en handelen vanuit een eerlijke en duurzame bedrijfsfilosofie. Ook spreekt de open sfeer op de werkvloer mij enorm aan. Iedereen wordt betrokken bij keuzes en eigen inbreng wordt gestimuleerd. Dat zorgt voor betrokken collega’s en gedrevenheid om dingen beter te maken.”

Helemaal op je plek dus. Wat is je ambitie voor de toekomst?
“Ik zou me graag verder willen ontwikkelen op technisch en bedrijfskundig vlak. Veel ervaring opdoen als werkvoorbereider en verschillende projecten draaien. Daarnaast overweeg ik de avondopleiding hbo Technische Bedrijfskunde te gaan doen. Zo kan ik mijn kennis verbreden op het gebied van interne processen. Daar gaat mijn hart toch wel sneller van kloppen. Een rol als projectleider is mijn ambitie voor de toekomst.”

Meer blogs en artikelen