Onze samenwerking met NTP

Onze samenwerking met NTP

Op een donderdagochtend in april loop ik het moderne kantoor van aannemer NTP in Hattem binnen. Een fris kantoorpand op een net zo fris bedrijventerrein met een moderne uitstraling. Ze blijken er een kleine twee jaar geleden gevestigd te zijn en zelf de aanleg van wegen verzorgd te hebben. Dat kan ook niet missen, want NTP is al jaren een gevestigde naam actief op het gebied van wegen, bodem, water, energie en advies. In de kantine schuif ik aan bij Gerhard Weitkamp, vestigingsdirecteur, en Jacqueline Souman, werkvoorbereider die inmiddels een half jaar bij NTP aan de slag is via CoBuilders. Ik spreek het tweetal over onze samenwerking en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

 

Gerhard vertel, hoe is de samenwerking met CoBuilders tot stand gekomen?

“NTP is in 1997 ontstaan uit een samenvoeging van drie bouwbedrijven. Jarenlang hebben we ingezet op werken met vaste mensen in vast dienstverband. Samenwerken met een extern bureau kwam lange tijd niet ter sprake. De huidige arbeidsmarkt en de vraag naar flexibiliteit die dit met zich meebrengt, heeft ervoor gezorgd dat we op zoek zijn gegaan naar een andere aanpak. Twee jaar geleden ben ik bij NTP begonnen en ik was gewend om met intermediairs samen te werken. Ik geloof in een tussenvorm als het gaat om het aantrekken van personeel. Als bedrijf zelf energie steken in werving en selectie, maar ook samenwerken met bureaus die de kandidatenmarkt nog een stukje beter kennen. Toen Chenanja van CoBuilders in de lucht kwam met interessante profielen, zijn we samen gaan zitten om een samenwerking te bespreken.”

 

Wat levert het jullie op?

“We krijgen toegang tot geschikte medewerkers die we zelf niet altijd kunnen vinden. In de huidige markt lijkt het soms onmogelijk om de juiste mensen te bereiken. Niet alleen vanwege de vraag en het aanbod dat niet meer gelijk loopt, maar ook vanwege de veranderende rollen. Functies zijn meer coördinerend geworden en communicatieve vaardigheden zijn steeds belangrijker. Je staat niet meer met je voeten in de klei, maar met een iPad in de hand. Dat vraagt om andere kwaliteiten. We moeten als werkgever verder kijken en CoBuilders kan ons daar goed bij helpen. Jullie kennen de kandidatenmarkt en weten met jullie jarenlange ervaring goed in te schatten welke mensen bij ons bedrijf passen. Jacqueline is daarvan een goed voorbeeld. Met een totaal andere werkachtergrond en nul ervaring in de aannemerij viel zij niet binnen onze kandidatendoelgroep. Ik durf wel te stellen dat we haar nooit zelf hadden gevonden. Laat staan dat we direct haar potentie hadden gezien.”

 

Vertel Jacqueline, hoe is de link naar NTP gelegd?

“Met een achtergrond in de sport en tuinbouw was een baan in de aannemerij niet de meest logische stap. Toch heb ik van jongs af aan interesse in techniek gehad en past mijn ‘niet lullen, maar poetsen’-mentaliteit bij het werken in de bouw. Naast het runnen van mijn eigen onderneming, was ik op zoek naar een parttime baan in loondienst voor meer vastigheid. Civieltechnische vacatures spraken mij aan en ik besloot een sprong in het diepe te wagen. CoBuilders kwam op mijn pad en na een leuk kennismakingsgesprek had ik het gevoel dat jullie precies aanvoelden waar ik naar op zoek was. Vanwege mijn back office ervaring en ambitie om me verder te ontwikkelen in de civiele sector, zag Chenanja kansen bij NTP. Er werd een nieuw kantoor in Leusden geopend en iemand met een verfrissende achtergrond kon daar juist van waarde zijn.”

 

Openstaan voor vernieuwing. Is dat een must als werkgever, Gerhard?

“Dat denk ik wel. We beseffen ons maar al te goed dat de wereld verandert en dat behoeften van medewerkers anders liggen dan tien jaar geleden. We maken daarom bewust andere keuzes. Een goede werk-privébalans en het beperken van werkdruk zijn belangrijke pijlers in ons beleid. Zo geven we medewerkers de mogelijkheid tot flexibel werken. Een vader die zijn zoon eerst naar school brengt? Een medewerker die iets later begint, omdat hij in de ochtend gaat sporten? Dat is helemaal oké. Voorheen was het not done om minder dan 40 uur te werken. Ik geloof er wel in dat dat kan, je moet het werk dan gewoon anders gaan organiseren. Als je flexibel bent richting je medewerkers, krijg je die flexibiliteit ook terug. We kunnen dat ook veel meer gaan uitdragen, want het is een kans om mensen mee aan te trekken. Ons uitgangspunt is dat we werk aannemen voor de mankracht die we hebben. Dat betekent dat we soms ‘nee’ zeggen tegen aanvragen. Daarmee voorkomen we dat we te veel hooi op de vork nemen en ik ben ervan overtuigd dat dat een positieve uitwerking heeft op de werksfeer en de tevredenheid van ons personeel. In de praktijk zien we dat terug in een lage uitstroom en een hoge betrokkenheid.”

Mooie koers! Hoe ervaar jij dat Jacqueline?

“Ik ben het helemaal met Gerhard eens. Sterker nog, flexibiliteit was voor mij een voorwaarde voor de overstap naar een nieuwe baan. Ik ben een alleenstaande moeder van drie kinderen en een flexibele tijdsindeling maakt het voor mij juist mogelijk om parttime te werken. Bovendien krijg ik alle ruimte om te leren. Ik ben gekoppeld aan een collega-werkvoorbereider met wie ik de taken uitvoer. Ik kan en mag steeds meer zelf doen, maar ervaar totaal geen druk. Ik voel dat NTP in mij gelooft en in mij investeert als medewerker en dat geeft veel vertrouwen. Al na een maand spraken Gerhard en ik naar elkaar uit dat we voor een lange termijn samenwerking gaan. Ondanks dat ik het eerste jaar gedetacheerd werk via CoBuilders, voel ik me een volwaardige medewerker van NTP. De klik is ontzettend goed met zowel het bedrijf als de collega’s. Het contact op afstand met CoBuilders is daarbij een extra voordeel. Af en toe heb ik contact met Chenanja of Josca, de CoBuilders-adviseur aan wie ik gekoppeld ben. Het is erg fijn om met Josca te kunnen sparren over uitdagingen die ik tegenkom of na te denken over mijn ontwikkeling. Zie het als een ervaren sparringpartner die er wat meer buiten staat en objectief advies kan geven.”

 

Vrouwen in de bouw winnen langzaamaan meer terrein. Wat is jouw kijk daarop Gerhard?

“Vrouwen zijn een goede aanvulling in deze toch nog overwegende mannenwereld. Het zorgt voor dynamiek op de werkvloer. Ik merk dat er meer aandacht is voor sociale onderwerpen en het leidt tot andere gesprekken. Zoals ik eerder aanhaalde is er bovendien een verschuiving in rollen gaande, waardoor de keiharde technische vaardigheden wat meer naar de achtergrond verdwijnen. Bij veel functies in de bouw ben je nu niet meer alleen bezig met de uitvoering van werk, maar met afstemming met betrokkenen. Sociale en communicatieve vaardigheden zijn veel belangrijker geworden en daar kunnen vrouwen nou juist vaak het verschil mee maken. Ik pleit dus absoluut voor het stimuleren van vrouwen in de bouw.”

 

Een blik vooruit: hoe zie je de samenwerking met CoBuilders in de toekomst?

“Een duurzame samenwerking met CoBuilders past bij onze plannen voor de toekomst. We willen ons de komende jaren voornamelijk verder ontwikkelen op inhoudelijk vlak. Het doel is om klanten volledig te ontzorgen. Onze dienstverlening zal daarom nog completer worden, waarbij we volledige bouwteams met diverse mensen en vaardigheden kunnen bieden. We hebben niet meer alleen mensen voor de uitvoer nodig, maar juist ook communicatieve en organisatorische talenten. Daar kan CoBuilders ons goed bij helpen. Het voordeel is dat Chenanja en Josca ons inmiddels goed kennen en ze alleen met passende medewerkers bij ons aankloppen. En als ze ons dan af en toe ook nog weten te verrassen, kan je alleen maar spreken van een waardevolle samenwerking.”

Meer blogs en artikelen