Personeelstekort? Zo pak je het aan!

Personeelstekort? Zo pak je het aan!

De gevolgen van het aanhoudende personeelstekort vliegen ons om de oren. Een hoge werkdruk, uitstel van werk en een verlaagde productie zijn aan de orde van de dag. En daar lijkt op korte termijn nog geen verandering in te komen. We moeten er de komende tijd dus maar mee zien om te gaan. Dat vraagt om een andere aanpak. Een aanpak die vraagt om creativiteit en flexibiliteit. De grote vraag is: hoe? We bespreken drie manieren om er mee om te gaan.

 

Richten op nieuw talent

De perfecte kandidaat is onvindbaar. Sterker nog, ze zijn er simpelweg niet. Veel werkgevers gooien de handdoek dan snel ik de ring. Een oplossing lijkt mijlenver weg, want wat nu? Een ander perspectief aannemen is het antwoord. Kijk eens anders naar het talent dat wél beschikbaar is. Gooi harde functie-eisen overboord en kijk in plaats daarvan naar vaardigheden. Waar moet iemand sterk in zijn en wat is aan te leren? Neem aanwezige potentie als uitgangspunt en onderzoek de kansen met extra begeleiding of scholing. Denk in mogelijkheden in plaats van obstakels.

 

Anders organiseren van werk

Er is onvoldoende capaciteit om het werk gedaan te krijgen. Extra personeel is niet te vinden, maar is er wellicht een alternatief? Door het werk anders in te richten kunnen er toch oplossingen ontstaan. Bekijk eens of er taken verschoven of geschrapt kunnen worden. Denk eens na over het creëren van nieuwe functies onder het huidige personeel. Misschien vindt iemand wel een uitdaging in een combinatiebaan of zijn er werknemers die meer uren willen werken. En betrek je personeel vooral bij deze herinrichting. Kansen creëer je samen.

 

Focussen op behoud van personeel

Wanneer nieuw personeel niet te vinden is, voorkom je het liefst schommelingen in personeel. Een stabiele personeelsbasis is goud waard. Dat laat de huidige situatie op de arbeidsmarkt maar weer eens zien. Focus je als werkgever dus op de tevredenheid van huidige werknemers. Een aantrekkelijke werkomgeving lijkt daarvoor de sleutel te zijn. Zorg voor goede arbeidsvoorwaarden en faciliteiten, bied ontwikkelingsmogelijkheden en geef ruimte voor eigen initiatieven. Goed werkgeverschap zorgt voor verbinding. En dat houdt de achterdeur dicht.

Meer blogs en artikelen