Waarom je als KAM-specialist in de bouw wilt werken

Waarom je als KAM-specialist in de bouw wilt werken

De wereld van kwaliteit en veiligheid in de bouw krijgt steeds meer aandacht. Niet alleen omdat het belang ervan serieuze aandacht krijgt, ook omdat er nog veel winst te behalen is. Voorheen werden veiligheids- en kwaliteitsthema’s opgepakt als neventaken. Tegenwoordig heeft het een centrale plek in de organisatie. Steeds meer KAM-professionals weten de bouw- en technische branche dan ook te vinden. Er blijken veel kansen en uitdagingen te liggen. Wat maakt het zo aantrekkelijk? Waarom wil je als KAM-professional in de bouw of techniek werken? Vijf voordelen uitgelicht.

 

Zichtbare sector

De wereld van de bouw is zichtbaar. Zichtbaar omdat iedereen er mee te maken heeft, maar ook omdat veiligheid en kwaliteit in de bouw onder een vergrootglas liggen. De bouw kent veel situaties met gevaar en risico’s. Een bouwbedrijf kan zich dus enorm onderscheiden als ze dit goed voor elkaar hebben. Je hebt te maken met fysieke projecten en ziet dus ook fysiek resultaat.

 

Centrale rol in de organisatie

Veiligheid en kwaliteit zijn cruciale onderdelen van de bouw. Het veiligheidsproces loopt parallel aan het bouwproces. Door de hoge mate van risico zijn er strenge veiligheids- en kwaliteitseisen. Ontwikkelingen hierin gaan snel en hebben invloed op de hele bouworganisatie. Als KAM-professional heb je daarom een centrale rol. Je bent het aanspreekpunt voor alle lagen van de organisatie en tegelijkertijd ook adviseur voor de directie. Een constante afwisseling van strategische vraagstukken en operationele processen. Alles en iedereen heeft er mee te maken.

 

Bijdrage leveren aan veiligheid in de bouw

De basis van veiligheid en kwaliteit in de bouw staat, maar er valt nog veel winst te behalen. Er is ruimte voor optimalisatie van processen, het vastleggen van procedures en het werken met managementsystemen. Als KAM-professional kun je daar echt een stempel op drukken en er richting aan geven. Je kan daardoor substantieel waarde toevoegen als het gaat om efficiëntie en tijds- en kostenbesparing. Een wezenlijke bijdrage leveren aan de verbetering van veiligheid in de bouw.

 

Combinatie binnen en buiten

Doordat projecten fysiek op locaties plaatsvinden, ben je ook regelmatig buiten kantoor te vinden. Denk aan een bezoek aan de bouwplaats om veiligheidsthema’s te bespreken met uitvoerders of risico’s in kaart te brengen. Geen eenzijdige kantoorbaan dus, maar ook aan de slag op locatie. Je richt je niet alleen op processen, maar juist ook op concrete veiligheidszaken op de bouwplaats.

 

Ontwikkelingen en innovaties gaan snel

De bouwsector staat nooit stil. Nieuwe technieken, materialen en innovaties volgen elkaar in rap tempo op. En dat geldt tegelijkertijd ook voor de gevolgen daarvan op het gebied van veiligheid en kwaliteit. Het is dus zaak om op de hoogte te blijven van alle actualiteiten. Je moet jezelf voortdurend blijven verdiepen in het vak. Op de hoogte blijven, maar vooral ook vooruitkijken naar wat komen gaat.

 

Kortom; de bouwbranche heeft veel te bieden voor KAM-professionals. Een wereld vol dynamiek, uitdaging en verantwoordelijkheid. En bovenal, veel kansen om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het verder professionaliseren van veiligheid en kwaliteit in de bouw.

 

Meer blogs en artikelen