Werkvoorbereiders zien we terug in diverse branches binnen de technische sector. De projecten waar ze aan werken kunnen behoorlijk verschillen. In de basis is de functie van werkvoorbereider een duidelijke rol die zich focust op het voortraject van een bouwproject. Wat houdt die rol nou precies in? En wanneer ben je een goede werkvoorbereider? Brigitte de Reus, werkvoorbereider bij De Leeuw Installaties, is al jaren werkzaam in deze rol en zelfs 30 jaar in de bouw. Ze neemt ons mee in de ins en outs van haar functie.
Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een werkvoorbereider?
Simpel gezegd bereidt een werkvoorbereider het werk voor, zodat uitvoerend personeel aan de slag kan op de bouwplaats. Hij of zij heeft dus de verantwoordelijkheid om er aan de voorkant voor te zorgen dat een project vloeiend verloopt. Brigitte licht het toe aan de hand van haar rol bij een installateur: “Vanuit het bouwbedrijf krijgt een werkvoorbereider stukken aangeleverd met daarin de wensen van het eindresultaat. Dit moet vertaald worden naar een concreet plan. Waar komen de stopcontacten? Welke leidingen zijn nodig? Aan de hand van dat plan worden de tekeningen gecontroleerd en materialen besteld. Als werkvoorbereider verzorg je dit voortraject en houd je contact met de opdrachtgever en met het uitvoerend personeel op de bouw.”
Over welke competenties beschikt een goede werkvoorbereider?
Waar je zeker over moet beschikken zijn goede communicatieve vaardigheden. Heldere en vloeiende communicatie met zowel de opdrachtgever als bouwplaatspersoneel is cruciaal. Daarnaast moet je daadkrachtig beslissingen kunnen nemen en kunnen anticiperen op klantbehoeften. “Het komt regelmatig voor dat het anders loopt dan gepland. Je moet dan snel kunnen schakelen en bijsturen waar nodig. Dat betekent ook kalm blijven onder lastige omstandigheden. Als er op de bouw iets misgaat en er meer materiaal nodig is, word ik gebeld om het op te lossen” aldus Brigitte. Verder moet je organisatorisch sterk zijn en het overzicht weten te behouden. Jij bent ervoor om het werk te structureren en de voortgang in de gaten te houden. In het geval van Brigitte komt daar ook het aspect bij dat zij als vrouw in een toch nog overwegende mannenwereld werkt. “Mijn mannelijke collega’s waren in het begin wel sceptisch. Een vrouw op de bouw komt niet vaak voor. Er heerst toch wel een mannencultuur, dus daar moet je als vrouw mee om kunnen gaan. Je moet ‘je mannetje staan’ en niet over je heen laten lopen. Ik vind het mooi, die nuchtere en open cultuur ligt mij wel.”
Wat zijn de uitdagingen van een werkvoorbereider?
Een persoonlijke uitdaging voor Brigitte is het bijhouden van haar technische kennis. “Als werkvoorbereider werk je zelf niet direct met de techniek, maar je moet er op basisniveau wel het fijne van weten. Ik kan moeilijk een plan voor een nieuwbouwwoning maken als ik de techniek niet begrijp. Techniek staat nooit stil, dus je moet je kennis blijven bijspijkeren. Jezelf blijven verdiepen en (online) trainingen volgen om op niveau te blijven.” Een andere uitdaging volgens Brigitte is het omgaan met ad-hoc en soms ook stressvolle situaties. “Soms loopt het stroef of komen er op een onverwacht moment problemen. Het is dan zaak om kalmte te bewaren en te onderzoeken waardoor het misgaat. De uitdaging is dan om adequaat te handelen en proactief met oplossingen te komen. Ja, je moet bestand zijn tegen een portie stress.”
Hoe is de functie van werkvoorbereider de afgelopen jaren veranderd?
Op technisch gebied staat het nooit stil. De technische kennis van een werkvoorbereider is in de loop van de jaren veranderd. Zo kwam het fenomeen warmtepompen in beeld, veranderde de wetgeving voor brandpreventie en gaan we nu massaal van het gas af. Brigitte herkent dat. “Technische ontwikkelingen hebben natuurlijk effect op materialen en technieken waar we mee werken. Innovaties zorgen voor meer complexiteit in het werk. Daardoor is de rol van een werkvoorbereider breder geworden. Je moet je kennis up-to-date houden om bij te blijven.“
In welke branches kun je aan de slag als werkvoorbereider?
Binnen de bouw en techniek zijn er altijd werkvoorbereiders nodig. Zo kun je aan de slag binnen de aannemerij, de onderaannemerij, de telecom, de installatietechniek en ook de civiele techniek. Vaak is het wel zo dat je binnen de branche werkzaam blijft waar je in het begin voor kiest. Dat geldt ook voor Brigitte: “Mijn hart ligt echt bij de woningbouw. Daar ligt mijn kennis en ik vind het een ontzettende leuke branche. Elke woning is weer anders en je krijgt iedere keer weer te maken met andere mensen. Een paar keer heb ik een uitstapje gemaakt naar de utiliteitsbouw en deed ik bijvoorbeeld de storingsdienstplanning voor scholen. Al na een paar maanden kwam ik erachter dat de woningbouw veel beter bij me past. Het is eigenlijk een kwestie van ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Als je ergens goed in bent en op je plek zit, moet je dat niet zomaar voor lief nemen. In de meeste gevallen ligt daar namelijk ook je hart.”