Banen in de bouw & techniek

Banen in de bouw & techniek

Dat de arbeidsmarkt aan verandering onderhevig is, ervaren we al jaren. Innovaties hebben impact op banen en veranderen de aard van het werk. Binnen de bouwtechnische sector zijn de effecten van robotisering en data duidelijk merkbaar. Zo is er een grotere behoefte aan vakmensen, IT en technisch personeel. Er zijn andere vaardigheden en competenties nodig om het werk uit te voeren, dus dat vraagt om verandering in rollen.

 

In de meer traditionele bouwbranches zal de behoefte aan uitvoerend personeel voorlopig dominant blijven. Als we kijken naar de industriële bouw is er juist een verschuiving gaande. Het medewerkersbestand wordt diverser en de niet uitvoerende rollen winnen terrein. Er is sprake van een andere manier van bouwen en dat vraagt om andere vaardigheden. Waar er vroeger gewerkt werd vanaf papieren tekeningen, staan we vandaag de dag op de bouwplaats met een IPad in de hand. Ook staan we steeds minder met onze bouwschoenen in de klei, maar sturen we machines aan vanaf een afstand. En waar we vroeger 90% van de tijd buiten aan het werk waren, is in veel rollen het werk naar kantoor verschoven. De verwachting is dat deze veranderende vraag naar medewerkers structureel zal zijn.

 

Daarmee komen er ook meer kansen voor zij-instromers in de bouw. Niet-bouwkundigen met een andere achtergrond, maar wel technische affiniteit. Vaak brengen zij competenties en ervaring met zich mee die waardevol kunnen zijn. Denk aan adviserende, commerciële of communicatieve vaardigheden. Zij kunnen met hun frisse blik een efficiëntieslag teweeg brengen of processen verbeteren in bouwtechnische organisaties. Deze ontwikkeling is dus niet alleen een kans voor zij-instromers, maar ook voor de bouwbranche zelf. Met het enorme personeelstekort en de achterblijvende instroom van nieuwe technische aanwas, moet er breder gekeken gaan worden. Het is kenmerkend voor de bouwbranche dat er vooral naar technische profielen gezocht wordt, maar dat is niet meer realistisch vandaag de dag. Puur technisch talent droogt op en dat moet opgevangen worden. Omscholing, ‘learning-on-the-job’ en buddysystemen zijn manieren om de potentie van niet-bouwkundigen te benutten. Technische kennis kan bovendien aangeleerd worden.

 

Het heeft alles te maken met meebewegen met de markt. Meebewegen met veranderingen, de vraag en het aanbod. Dat zijn uiteindelijk de meest bepalende factoren voor banen in de bouw. Val niet in de valkuil van ‘doen wat je altijd al deed’. Dan mis je de boot en wordt het waarschijnlijk lastig je staande te houden in de dynamische bouwbranche.

Meer blogs en artikelen