Adviseur aan het woord: Loes over werken binnen de arbeidsbemiddeling

Adviseur aan het woord: Loes over werken binnen de arbeidsbemiddeling

De rol van een adviseur binnen de arbeidsbemiddeling is compleet anders dan tien jaar geleden. Althans, als je wilt aansluiten op de huidige behoefte van de markt. Waar je voorheen vooral de rol van leverancier vervulde, wordt er nu veel meer van je verwacht. In de eerste plaats ben je een adviseur in de driehoeksverhouding met opdrachtgever en werkzoekende. Je bent niet meer alleen betrokken bij het vinden en selecteren van personeel, je denkt juist in een veel breder kader mee over personeelsoplossingen. Waar heeft een bedrijf behoefte aan? Wat is de oplossing voor hun uitdaging? En wat is een realistische aanpak? Vanuit het perspectief van de werkzoekende gaat het niet meer alleen om het vinden van een passende rol, nee, je bent een sparringpartner op carrièregebied. Dat begint al bij de zoektocht naar drijfveren en ambities. Hoe wil iemand zich ontwikkelen en waar komt hij of zij het beste tot zijn recht? Een rol waarin je serieus waarde toevoegt. Loes Lentferink, al vierenhalf jaar adviseur bij CoBuilders, praat ons bij over haar ervaringen in haar werk.

Wat zijn de uitdagingen binnen jouw rol?

“Vanwege de personeelsschaarste is het een flinke uitdaging om aan de vraag van opdrachtgevers te voldoen. Iedereen heeft mankracht nodig en ze vissen met zijn allen in dezelfde vijver. Het personeel is er niet en komt er niet, dus dat betekent dat we naar een andere oplossing moeten zoeken. Het is aan mij om opdrachtgevers aan de hand te nemen en van een andere, meer realistische, aanpak te overtuigen. Dat vergt een lange adem en vraagt om een verdiepende samenwerking. Ik wil een opdrachtgever goed leren kennen en investeren in lange termijn relaties.

Aan de kant van werkzoekenden is het de uitdaging om een persoon zó goed te doorgronden dat je passend carrièreadvies kunt geven. Ik wil niet alleen weten wat iemands’ voorkeuren zijn in een baan, ik ben ook benieuwd naar wat iemand drijft en waar iemand energie van krijgt. Persoonlijke factoren worden vaak vergeten, maar zijn juist bepalend of iemand op de juiste plek terecht komt. Door het gigantische aanbod van vacatures zien werkzoekenden vaak door de bomen het bos niet meer. Sterker nog, het maakt het juist lastig om een weloverwogen vervolgstap te maken. Daar zit nou net het knelpunt waarop ik kan meedenken.”

Op welke manier kan jij als adviseur waarde leveren voor een bedrijf of werkzoekende?

​“Het klinkt misschien simpel, maar het begint bij goed luisteren waar de echte behoefte ligt. In gesprek met een klant wordt er nog vaak genoeg als eerste een vacature met standaard eisenlijst naar me toegeschoven. Die ze het liefst morgen al ingevuld zien. Dat is niet alleen onhaalbaar, maar volgens mij moeten we vaak ook een stapje terug. Wat gaat het probleem van de klant oplossen? Is de voorgelegde vacature realistisch? Ik ben eerlijk over de haalbaarheid en geef advies om de slagingskans zo optimaal te krijgen. Soms betekent dat dat we een vacature anders insteken of we op basis van competenties gaan zoeken.

Voor werkzoekenden geldt in principe hetzelfde: het verhaal van iemand aanhoren om op basis daarvan mee te denken als het gaat om een volgende carrièrestap. Vaak weet ik dan iemand nieuwe inzichten te geven of aan het denken te zetten. Ik ken de branche en de ins en outs van de arbeidsmarkt, waardoor ik toch vaak nog met opties kom waar iemand zelf nog niet aan heeft gedacht.

Kortom, ik zie het als mijn taak om toegevoegde waarde te leveren in de zoektocht en de selectieprocedure richting een nieuwe baan en medewerker.”

Heb je tips voor het vinden én behouden van personeel binnen de bouw?

​“Mensen maken je organisatie, dus zorg er allereerst voor dat je eigen personeel tevreden is. Als medewerkers een positief beeld over de organisatie uitdragen, is dat de beste reclame die je kunt hebben. Ook heb je als werkgever een streepje voor als je openstaat voor werkgeverschap anno 2023. Denk aan het bieden van flexibele werktijden of de mogelijkheid tot thuiswerken. Tot slot wil ik werkgevers uitdagen om bestaande functies binnen hun organisatie te ontleden en kritisch te kijken naar wat écht nodig is om de functie naar behoren te kunnen uitvoeren. Is een diploma Bouwkunde noodzakelijk of heb je misschien wel meer aan een gedreven professional met potentieel dat past binnen jouw organisatie? Ik ben benieuwd naar de verfrissende inzichten.”

Meer blogs en artikelen