In gesprek met een werkvoorbereider

In gesprek met een werkvoorbereider

Susan (26) is met recht een gedreven, jonge bouwvrouw te noemen. Na haar mbo- en hbo-opleidingen Bouwkunde wist ze heel goed wat ze wilde: een rol als werkvoorbereider mét een stuk uitvoering. De stages hadden haar een goed beeld gegeven van het vak. Maar als het dan zover is en je aan de start staat van je carrière, waar begin je dan? Wat word dan je eerste stap? Ze kreeg hulp van Jochem van CoBuilders en werkt nu aan een aantal woontorens die de skyline van Nijmegen sieren.

Een vrouw in de bouw, dat blijft toch uniek. Hoe is dat zo gekomen?

“Mijn keuze om de bouw in te gaan, was eigenlijk geen verrassende stap. Ik ben opgegroeid met een vader die in de bouw werkt en dat wekte al van jongs af aan mijn interesse. Ik vind techniek ontzettend interessant en kan me ook helemaal verliezen in details. Ik pluis iets helemaal uit tot ik precies begrijp hoe het werkt. Tijdens mijn stages kreeg ik een scherp beeld van wat ik leuk vind in een rol. Werkvoorbereiding is mij echt op het lijf geschreven, omdat het een combinatie is van analyseren en organiseren. Hoe vertaal ik het idee naar een concreet plan.”

Een heldere passie dus. Hoe ging de stap van school naar de arbeidsmarkt?

“Dat bleek best lastig. Ik had dan wel scherp wat ik wilde, maar waar ga je dat vinden? In mijn laatste schooljaar werd ik al veel benaderd door bouwbedrijven of recruiters. Daar zaten interessante rollen op papier tussen, maar ik wilde me eerst goed oriënteren. Een vriend van mij tipte me CoBuilders. Hij was een jaar eerder door Jochem aan een baan in de bouw geholpen. We spraken af voor een kennismaking op school en Jochem vroeg vooral door op het gebied van mijn ambities. Het werd een gezamenlijke zoektocht naar een baan die bij me past, ook op persoonlijk vlak. Toch fijn om daarin wat sturing te krijgen, want zelf zou ik op dat moment vacaturebanken af zijn gaan struinen. Jochem ging voor me aan de slag en kwam ook met bedrijven die ik nog niet kende. Niet veel later introduceerde hij me bij Hendriks ruwbouw.”

Vertel, wat is je opdracht daar?

“Als werkvoorbereider werk ik voor een groot project aan de Havenkade in Nijmegen. Hier worden acht woontorens gerealiseerd en wij zijn verantwoordelijk voor de gehele betonbouw ervan. Simpel gezegd zetten wij het geraamte van de gebouwen neer. Mijn rol is om het werkplan voor de uitvoerende collega’s goed neer te zetten. Dat betekent dat ik de plannen van de opdrachtgever op detailniveau ga uitwerken en voorbereiden. Deels is dat een controlerende rol, zoals het controleren van tekeningen en het checken van bouwstukken. Aan de andere kant houd ik me bezig met het opstellen van een planning, het aanvragen van offertes en het inkopen van materialen. Uiteindelijk is het doel dat de uitvoerende collega’s het soepel kunnen overnemen. Dat zij aan de slag kunnen met het daadwerkelijk bouwen van de betonnen constructies.”

Een cruciale rol in het bouwproces dus. Wat zijn de uitdagingen?

“Ik heb aan de voorkant ontzettend veel informatie nodig om iets goed te kunnen uitwerken. Soms is nog niet alles bekend of zijn er onduidelijkheden. Hoe ga je die informatie dan verkrijgen? Ook moet ik afstemmen met veel verschillende partijen. Ik ben één van de vele onderaannemers van de opdrachtgever, dus je staat heel vaak achteraan in de rij. De bouw komt om in het werk, iedereen is druk. Het kan dan een flinke uitdaging zijn om alle zaken goed af te stemmen.”

Wat maakt jouw rol als werkvoorbereider zo leuk?

“Je ziet letterlijk een gebouw ontstaan. Het proces van voorbereiding en het denkwerk naar het verrijzen van een gebouw is zo geweldig. Waar ik een paar maanden aan heb gewerkt op mijn computerscherm zie ik dan als een skyline ontstaan. Elke week als ik de bouw op kom rijden, zie ik weer progressie. Dat geeft echt een kick. En ergens ook spanning of dat plan wat ik bedacht heb, goed verloopt daarbuiten. Het leuke is dat ik tijdens de uitvoerfase zelf ook regelmatig buiten op de bouwplaats ben. Gemiddeld ben ik zo’n één of twee keer per week op locatie aanwezig voor overleg met de uitvoering of met de opdrachtgever.”

Je staat aan het begin van je carrière, maar hebt al flink wat praktijkervaring op kunnen doen. Welke ontwikkelingen zie je binnen jouw vakgebied?

“Een hele concrete ontwikkeling is de controle met 3D-modellen. Vroeger zag je het ontwerp op papier, maar nu krijg je een miniversie van wat het exact buiten gaat worden. Wat mij ook opvalt is dat oude kantoorpanden steeds vaker tot woningen worden omgebouwd. Zo werkten wij laatst nog aan een oud meelpakhuis dat werd omgevormd tot meerdere appartementen. Door de toename van het thuiswerken verandert de kantoorbezetting en daarmee de bestemming van panden. Verduurzaming is uiteraard ook een belangrijke ontwikkeling in de bouw, maar daar hebben wij als betonbouwer wat minder mee te maken.”

En waar zien we jou terug over tien jaar?

“De komende jaren wil ik mezelf ontwikkelen tot een volslagen werkvoorbereider. Als starter is deze rol perfect, omdat je takenpakket zo breed is. Je krijgt een goede basis van alle bouwaspecten, je ziet veel van de uitvoering en je bent op de bouwplaats aanwezig. Verder denk ik dat ik over tien jaar nog steeds in de woningbouw werk. Dat heeft me altijd getrokken. Het idee dat mensen jarenlang wonen in een gebouw waar jij aan hebt gewerkt, geeft mij veel voldoening. En dan is het extra leuk dat de gebouwen die wij bouwen echte eye catchers zijn. Ze bepalen vaak de skyline van een stad. Dat geeft me keer op keer weer een kick.”

Meer blogs en artikelen