In gesprek met een werkvoorbereider

In gesprek met een werkvoorbereider

Als we het over een ervaren werkvoorbereider in ons netwerk hebben, dan hebben we het over Albert (61). In zijn carrière werkte hij tot nu toe bij verschillende bedrijven, maar overal in de voorbereidende rol van technische projecten. Hij is met recht een routinier binnen de werkvoorbereiding te noemen. Albert en CoBuilders hebben een lange periode van samenwerken achter de rug. Na bijna vijf jaar bij CoBuilders werkzaam te zijn geweest, is hij recent in vaste dienst overgegaan naar zijn opdrachtgever ADS Groep.

We gaan eerst even terug in de tijd. Hoe ben je het technische vak ingerold?
“Ik ben geboren en getogen in Den Ham, waar ik de mavo deed. Daarna volgde de middelbare technische school (MTS) in Almelo, wat voor veel jongens in die tijd een veelvoorkomende vervolgstap was. Al op jonge leeftijd moet je dan een richting kiezen, dus enigszins onbevangen koos ik voor de bouw. Techniek trok mijn interesse, dus met de bouw voelde ik toen al wel een binding. Na het behalen van mijn diploma bouwkunde, ging ik in militaire dienst. In 1981 volgde een economische crisis, waar de arbeidsmarkt nog jaren last van had. Er was geen werk in de bouw, dus het lukte me niet om een baan te vinden. Ik besloot daarom tijdelijk aan de slag te gaan als vrachtwagenchauffeur. In afwachting van betere tijden. Gelukkig vond ik daarna een baan als werkvoorbereider bij een kozijnenleverancier in Almelo. Mijn eerste echte stappen binnen het vak.”

Je begon je carrière dus niet in een rooskleurige arbeidsmarkt. Hoe ging dat verder?
“Dat klopt, ik was al lang blij dat ik aan de slag kon. Toch kwam ik er na een tijd achter dat de toelevering voor mij een te beperkte branche was. Ik wilde me bezig kunnen houden met de bouw van complete huizen, waaronder betonbouw en houtbouw. Dat vond ik bij Aan de Stegge (ADS Groep). 14 jaar lang had ik het hier enorm naar mijn zin in de rol van werkvoorbereider, totdat de volgende crisis zich aandiende in 2008. De banen in de bouw verdwenen weer als sneeuw voor de zon en ook ik verloor mijn baan. Weer een onzekere tijd in de bouw en als technisch professional had je niet veel te eisen. Een compleet andere tijd als de situatie vandaag de dag. Ik kwam vervolgens terecht bij een bouwer in Zwolle, maar ik zat hier niet op mijn plek. Ik kende CoBuilders al een tijdje en in ik kwam in contact met Bart. Hij had een mooi netwerk in de bouw en wist mijn voorkeuren goed te vertalen naar passende opdrachtgevers. Zo kwam ik in 2017 terecht bij Bouwbedrijf Bramer in Vriezenveen.”

En nu ben je bijna vijf jaar verder en ga je in vaste dienst bij je oude werkgever ADS Groep.
“Ja zo zie je maar, oude liefde roest niet. Alsof het zo moest zijn kwam er een kans voorbij net op het moment dat mijn project bij Bramer afliep. Ik voel me thuis bij ADS Groep en vind het een groot voordeel dat ze ook een afdeling werktuigbouw hebben. Dat geeft mijn rol meer verbreding, want ook staal komt er bij kijken. Op mijn leeftijd vind ik het stiekem ook fijn dat ik niet weer een nieuw bedrijf en nieuwe systemen hoef te leren kennen. Het voelt vertrouwd om terug te zijn en ik hoop hier tot aan mijn pensioen te blijven werken.”

Je bent inmiddels al tientallen jaren werkzaam als werkvoorbereider. Wat vind je zo leuk aan de rol?
“De combinatie van techniek en coördinatie. Het is mijn taak om het werk voor een bouwproject technisch voor te bereiden. Daar komt alles bij kijken: het uitzoeken van de materialen, het onder controle houden van de prijzen en het beheren van de planning. Mijn werk is daardoor erg divers. Alle technische aspecten komen voorbij. Ook vind ik het een voordeel dat ik in mijn rol veel contact heb met partijen die betrokken zijn bij het bouwproject. Ik maak afspraken met onderaannemers die deeltaken uitvoeren, maar ook met intern personeel als het gaat om de planning. Daardoor voelt het echt dat je een project samen realiseert. Ik verzorg de voorbereiding en draag het daarna over aan de collega’s die het werk gaan uitvoeren. Na afloop ervaar ik dan echt dat win-moment als iets opgeleverd wordt zoals het vooraf bedacht is.”

Wat is tot nu toe de grootste uitdaging geweest in je carrière?
“Dat is de ontwikkeling van de systemen. De komst van 3D-modellen, Revit en BIM zorgde voor een serieuze verandering in het werk. Vroeger werkte ik met tekeningen, maar er kwam een omslag dat ik steeds meer als 3D-modellen kreeg aangeleverd. De live versie van een project, waar je als werkvoorbereider mee aan de slag moet. Die modellen en systemen moest ik me wel eigen maken, anders zou er een gebrek aan kennis ontstaan. De ontwikkeling ervan gaat snel, dus als werkvoorbereider moet je je hier ook in blijven ontwikkelen. Ik heb hiervoor een cursus gevolgd en het is vooral zaak om er vlieguren mee te maken. Stilstand is achteruitgang, dat geldt absoluut voor de ontwikkeling van 3D-systemen.”

Mooi om te horen dat het vak blijft bewegen. Hoe zie je de toekomst voor je?
“Ik ben 61, dus ik moet zeggen dat ik geen grote carrièreambities meer heb. Ik ben een werkvoorbereider in hart en nieren en haal daar ontzettend veel energie uit. Juist omdat de rol zich in loop van de tijd heeft ontwikkeld. Zes jaar geleden heb ik samen met mijn vrouw een boerderij met een stuk grond in Den Ham gekocht. We zijn een camping gestart die inmiddels goed loopt. In de zomermaanden ontvangen we gasten en in de winter zijn we druk met het onderhoud. Als ik over een aantal jaar met pensioen ga, heb ik mooi nog iets om handen.”

Kijk, een mooie passie naast je carrière. Je bent nu in vaste dienst gegaan bij de opdrachtgever. Hoe kijk je op de samenwerking met CoBuilders terug?
“Ik heb de samenwerking altijd als positief en constructief ervaren. Het is fijn om een sparringpartner te hebben die met je meedenkt. Iemand die de bouwbranche goed kent en je toegang kan geven tot een interessant netwerk. Dat is wel echt van toegevoegde waarde geweest voor mijn vervolgstappen. Ook vind ik de persoonlijke aandacht noemenswaardig. In de vijf jaar dat ik voor CoBuilders heb gewerkt, heb ik altijd oprechte betrokkenheid ervaren. Af en toe een telefoontje om bij te praten of een geschenk voor de zomer op je deurmat. Het zit hem in kleine dingen die je het gevoel van waardering geven als collega.”

Meer blogs en artikelen