In gesprek met een werkvoorbereider

In gesprek met een werkvoorbereider

Martijn Maatman (31) is werkzaam als werkvoorbereider/adviseur in de weg- en waterbouw bij de Gemeente Almelo. In de eerste jaren van zijn carrière doorliep hij de productiekant. Daardoor kent hij het klappen van de zweep. Hij weet waar uitvoerend collega’s mee te maken krijgen op de bouwplaats. In zijn huidige rol pakt hij al aardig wat projectleiderstaken op. Een rol die hij in de toekomst officieel hoopt te bekleden. Op projectbasis, want dat bevalt hem wel.

Neem ons eens mee in jouw achtergrond, Martijn.

“Mijn carrière in de bouw begon middenin de nasleep van de kredietcrisis. Bouwbedrijven hadden last van de marktwerking. Prijzen lagen onder druk en de werkdruk was hoog. Doordat ik net van school kwam wist ik niet beter, maar ik heb in die tijd echt geleerd wat hard werken is. De eerste stappen in het vak maakte ik in de rollen van stratenmaker, rioleur en voorman. Ik leerde de fijne kneepjes van het vak, maar ook het omgaan met lastige omstandigheden. Dat heb ik in mijn latere rollen zeker meegenomen. Ik laat me niet uit het veld slaan bij tegenslagen, maar weet dan goed te relativeren. In die eerste jaren heb ik in snelle tijd veel geleerd en het heeft me volwassen gemaakt.”

 

Wat trekt je zo aan in jouw rol?

“Ik herinner me nog dat ik in de beginjaren vooral voldoening haalde uit de commerciële kant. Ik was resultaatgedreven en kreeg er een kick van om goed in te kopen en marges te pakken. Later kwam ik er achter dat dat niet het belangrijkste is. Ik kwam terecht in een omgeving waar samenwerken veel aandacht kreeg. Krachten bundelen met derde partijen en samen tot resultaten komen. Niet alleen vanuit eigenbelang denken, maar juist in gezamenlijk belang. Ik geloof erin dat je daar uiteindelijk veel meer mee bereikt. Door samen open het gesprek aan te gaan, kom je tot constructieve oplossingen. Die waardevol zijn voor alle betrokken partijen. Ik besef nu dat de heersende bedrijfscultuur daar cruciaal voor is. Als de cultuur van een bedrijf gericht is op samenwerken, sijpelt dit ook door in de aanpak van werknemers.”

 

Waarom kies je ervoor om op projectbasis te werken en niet in vaste dienst te gaan?

“Het bevalt mij ontzettend goed om voor verschillende opdrachtgevers te werken. Ik krijg de kans om in meerdere keukens te kijken en te leren van verschillende bedrijfsculturen. In elk bedrijf neem ik weer ervaringen mee. Dat vormt mij als persoon. Door te werken in verschillende omgevingen, met veel verschillende mensen, krijg ik een brede kijk op zaken. En dan heb ik het niet alleen over een snelle groeicurve, maar ook over een scherpe kijk op wat bij mij past en wat ik belangrijk vind.”

 

Mooi om te horen dat het je carrière verbreedt. Aan welk project werk je nu?

“Momenteel werk ik als werkvoorbereider/adviseur bij de Gemeente Almelo voor het project ‘Reconstructie Henriette Roland Holstlaan’. Het doel is om de verkeersdoorstroming en de verkeersveiligheid te verbeteren. Naast de verkeerskundige opgave wordt er ook gekeken naar een stuk duurzaamheid. Hierbij moet je denken aan het verminderen van asfaltoppervlak en het vergroten van groen- en wateroppervlak. Mijn rol binnen het project neigt naar de rol van projectleider, want ik doe voornamelijk onderzoek in het voortraject en zorg voor interne afstemming. Samen met het bouwteam komen we stap voor stap tot een concreet plan. In het begin was het even aftasten, want de werkomgeving bij de overheid is natuurlijk anders dan in de aannemerij.”

 

Vertel, wat is er zo anders?

“Het grote verschil dat ik zie is dat ik bij de overheid veel eerder in het proces word betrokken. Ik word al tijdens de probleemstelling gevraagd mee te denken. De oplossing is nog niet bedacht en er worden nog geen conclusies getrokken. Het probleem wordt eerst volledig uitgepluisd, waardoor je gestimuleerd wordt meer uit je comfortzone te stappen.”

 

Hoe is de samenwerking met CoBuilders ontstaan?

“Net als van vele andere recruiters ontving ik via LinkedIn een bericht van Karlijn. Normaal gesproken doe ik daar niet zoveel mee, maar haar bericht viel op. Het was persoonlijk en ik merkte dat ze zich echt had verdiept in mijn profiel. Ik voelde me aangesproken en was op zoek naar een nieuwe opdracht. Vervolgens werd ik verrast door het eerste gesprek met Chenanja. Mijn wensen stonden centraal en er werd echt gedacht vanuit mijn belang. Wie is Martijn en wat wil Martijn? Een overstap naar de weg- en waterbouw bij de overheid was daarna snel beklonken. Bovendien stond CoBuilders open voor een alternatieve samenwerkingsvorm. Normaal gesproken wordt er gewerkt met een deta-vast constructie, maar ik wilde graag op projectbasis blijven werken. De intentie waarmee we de samenwerking zijn aangegaan was projectdetachering voor een half jaar. Inmiddels is dat weer met een half jaar verlengd, maar ik vind het fijn om die flexibiliteit te houden.”

 

Waar sta je over vijf jaar?

“Ik hoop dan als projectleider met een mooi team aan diverse projecten te werken. Die verandering in mijn werk wil ik houden. Of dat binnen de overheid is durf ik niet te zeggen. Het gaat mij meer om wat ik doe in plaats van waar. De organisatie moet uiteraard bij me passen, maar ik weet inmiddels op veel plekken mijn weg te vinden.”

 

Meer blogs en artikelen