Korte klappen zijn passé, bewust kiezen is de toekomst

Korte klappen zijn passé, bewust kiezen is de toekomst

In deel één van dit artikel heb je kunnen lezen waar onze visie vandaan komt. Het speelveld op de arbeidsmarkt dat vraagt om een andere aanpak. In dit tweede deel neem ik, Bibi, marketeer bij CoBuilders, je mee in de koers die we met CoBuilders varen. De lange termijn aanpak waar wij van overtuigd zijn.

Waar het om draait
Speerpunt van onze dienstverlening is dat we werken vanuit het verhaal van een werkzoekende. Niet het cv, maar iemands’ persoonlijkheid, drijfveren en ambities zijn het uitgangspunt. Onze adviseurs spelen daarin een sleutelrol. Zij beginnen altijd met een uitgebreide kennismaking. We willen iemand eerst goed leren kennen, voordat we gaan nadenken over mogelijke functies en bedrijven. Beginnen met een open blik, om daarna tot de juiste focus te komen. Daar horen ook kritische vragen bij. Het mag confronterend zijn. Het mag schuren. Weerstand helpt je uiteindelijk vooruit. We moedigen aan om buiten de kaders te denken. Nieuwe, onbekende richtingen te ontdekken. Dat kost tijd, want het is een proces. De mensen die we spreken lopen regelmatig met een ander gevoel naar buiten. Ze zijn aan het denken gezet of tot een ander inzicht gekomen.

Pas op de plaats
Om tot scherpe inzichten te komen, zetten we naast onze eigen bevindingen het KrachtKompas in. Een digitaal instrument waarmee we soft skills, drijfveren en voorkeuren onderzoeken. Je kunt het zien als een objectieve onderbouwing van de inschatting die een adviseur maakt. Oogkleppen af, blik op oneindig. Het haalt grijze gebieden, de dingen die we missen, boven water. De resultaten geven richting. Zelfs als iemand zichzelf goed denkt te kennen, komen er verrassende inzichten naar voren. In de loop van een carrière kan er veel veranderen. Het is goed om daar af en toe bij stil te staan. Een pas op de plaats te maken. Heb je de juiste keuzes gemaakt? Streef je de juiste ambities na? Wat vind je belangrijk in je werk? Wij helpen iemand de balans op te maken en opnieuw richting te bepalen. Soms is het een bevestiging van iemands’ eigen inschatting, maar het leidt ook vaak tot eye openers. Beide waardevolle uitkomsten. Het vraagt om kwetsbaarheid en openheid. En niet te vergeten: serieuze tijd en aandacht. Vandaag de dag lijkt het, in onze snelle wereld, dat er vaak gejaagd wordt naar een volgende baan. Daar is nog nooit iemand beter van geworden. Weloverwogen keuzes zijn cruciaal. Eerst iemands’ verhaal scherp hebben, voordat we de link leggen naar functies en opdrachtgevers. Het is een zoektocht waarbij we toewerken naar consensus over de richting die past.

Vanuit eigen regie bewust kiezen
In onze dienstverlening hanteren we een belangrijke hoofdregel: een werkzoekende houdt altijd zelf de regie in handen. We werken met mensen en aan carrières. Daar past geen agressieve of pusherige aanpak bij. Helaas is dat wel het imago dat de detacheringsbranche heeft. En ik begrijp heel goed waarom. Opdringerige, slecht ingelezen hunters domineren de markt en op veel plekken word je nog als ‘nummer’ behandeld. Het past niet bij deze tijd en het staat ver af van de rol die een intermediair zou moeten pakken. We nemen daar met CoBuilders dan ook mijlenver afstand van. Wij geloven in een vrijblijvende, ongedwongen aanpak. Vanuit onze onafhankelijke rol een waardevolle bijdrage aan carrières geven. Ook als dat betekent dat we niet direct tot resultaat komen. In onze ideaalwereld kiest een werkzoekende bewust voor CoBuilders. En kloppen ze bij ons aan wanneer ze vastlopen of een vervolgstap willen zetten in hun carrières. Niet omdat wij toevallig als tussenpersoon optreden, maar omdat ze de klik met ons voelen. En de meerwaarde zien van ons werk.

Neuzen in dezelfde richting
Bewust voor elkaar kiezen. Die wederkerigheid zoeken we ook in onze relaties met opdrachtgevers. We willen weg van de eenheidsaanpak. Onze dienstverlening aanpassen aan de organisatie met wie we samenwerken. Bij de één zitten we aan tafel om een functie te herformuleren. Bij de ander om mee te denken over de onboarding van een nieuwe medewerker. Die betrokkenheid verwachten we ook terug. Voor de korte klap ben je bij ons niet aan het juiste adres. Wij willen samenwerken met organisaties die in onze aanpak geloven. De neuzen in dezelfde richting. Wij vullen niet je vacature in, maar zorgen ervoor dat je capaciteitsprobleem opgelost wordt.

Authentiek en persoonlijk
Wat ik zeker niet onbenoemd mag laten is ons eigen team. Een stabiel team met een flinke dosis ervaring en kennis van de markt. We weten wat er speelt en kennen de meeste bouwtechnische partijen in de regio’s waar we actief zijn. Onze authenticiteit is onze kracht: Oost-Nederlandse nuchterheid in combinatie met een intrinsieke motivatie om mensen verder te helpen. We vinden het belangrijk dat we dicht bij onszelf blijven. In alles wat we doen. Samenwerken, persoonlijke aandacht en betrokkenheid zijn onze gemene delers. En niet te vergeten: de koers van CoBuilders, waar we allemaal achter staan. Die hebben we namelijk samen bepaald.

Kritische blik op de toekomst
Onze nieuwe koers staat als een huis. Een richting waar we samen sterk in geloven. Toch moeten we ook eerlijk zijn: ook wij hebben niet de waarheid in pacht. Wij streven ernaar onze dienstverlening aan de marktomstandigheden aan te passen. Dat betekent dat we onszelf kwetsbaar moeten opstellen. En kritisch moeten blijven op onszelf. Net zoals we dat van professionals vragen. Kwetsbaarheid zorgt voor vooruitgang. En daarmee is de cirkel rond. Wij dagen professionals en opdrachtgevers uit, en andersom. Daaruit ontstaan de beste samenwerkingen. Daar zijn wij van overtuigd.

Meer blogs en artikelen