Van je passie je werk maken

Van je passie je werk maken

Een gevoel van voldoening en tastbare resultaten. Dat is voor de 32-jarige Annemarie uit Hardenberg het antwoord op de vraag wat ze zoekt in een baan. Van je passie je werk maken. Elke dag met zin aan de slag gaan en er nooit genoeg van krijgen. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn. Maar het is wel het uitgangspunt waarmee Annemarie haar zoektocht een aantal maanden geleden begint. En eerlijk is eerlijk: het past ook goed bij haar enthousiaste en gedreven karakter. Ik spreek haar over de uitdagingen, de inzichten en de deuren die zich voor haar openen.

 

Neem ons eens mee, hoe verliepen de eerste stappen van je carrière?

“Na het afronden van mijn hbo-studie Chemie, wist ik dat mijn toekomst niet in het lab lag. De forensische kant vond ik leuk, maar de echte chemie trok me minder. Daarom besloot ik de éénjarige post-hbo-opleiding BK5 (Commercieel Technische Bedrijfskunde) er achteraan te doen. Die combinatie kwam samen in mijn eerste baan als commercieel binnendienst medewerker in de chemische sector. Ik had de smaak snel te pakken en groeide door in leidinggevende rollen. De collega’s, de werkomgeving en de kansen: alles zat goed. Toch kwamen er diep van binnen steeds meer barstjes. De twijfel of dit mijn toekomst was, werd steeds sterker.”

 

Waarom ontstond die twijfel?

“Ik kreeg steeds meer het gevoel dat dit niet mijn werk was. Ik miste gevoel voor het product en haalde er steeds minder voldoening uit. Ik ben van nature erg enthousiast, maar ik merkte dat ik dat steeds minder op de werkvloer liet zien. Het idee dat ik dit werk nog jaren zou doen, beklemde me. Dat was de druppel. Er moest iets veranderen en ik had sterk het gevoel dat ik het in een andere sector moest zoeken. Dat was een ontzettend spannende stap. Het betekende dat ik het oude en vertrouwde achter me moest laten. Zekerheden loslaten en ergens anders opnieuw beginnen.”

 

Een dappere stap! Hoe ging het verder?

“Ik ben met een loopbaancoach in gesprek gegaan om mijn drijfveren en kwaliteiten scherp te krijgen. Daar kreeg ik een waardevol inzicht. Ik heb van nature de neiging om af te gaan op adviezen en ideeën van anderen, maar het is cruciaal om dicht bij jezelf te blijven. Juíst als het om de zoektocht naar een baan gaat. De bal kwam bij mij te liggen: waar word ik blij van? Een vraag die simpel lijkt, maar waar je echt wel even voor moet graven. Uiteindelijk kwam de match met de bouwsector en mijn affiniteit met techniek naar boven. Mijn voorkeuren en mijn vaardigheden komen hier goed tot hun recht. En ik moet bekennen dat de bouw altijd wel in mijn achterhoofd heeft gezeten.”

 

Waarom past de bouwsector zo goed bij je?

“De bouw is een zichtbare sector. Je werkt aan iets, een gebouw of object, dat je letterlijk vanuit een idee ziet ontstaan. Dat past goed bij mijn resultaatgerichte karakter. Ik haal voldoening uit concrete resultaten. Het geeft mij energie als ik iets tastbaars zie ontstaan, waar ik zelf aan mee kan werken. En in mijn geval heb ik dat met gebouwen meer dan met bijvoorbeeld een fiets of een kast. Vroeger stelde ik me altijd al voor hoe bijzonder het is om aan een gebouw te werken. Daar is die interesse dus toch al ontstaan.”

 

Hoe kwam CoBuilders op je pad?

“Toen ik de richting van de bouw scherp had, ben ik actief op zoek gegaan. Ik verdiepte me in vacatures in de regio en kwam toen vrij snel op het spoor van CoBuilders. Een sparringpartner die de markt goed kent kwam als geroepen. De bouwbranche is zo ontzettend breed en de vraag naar personeel zo groot, dat ik door de bomen het bos niet meer zag. In een eerste gesprek met Loes merkte ik gelijk dat ze mij als werkzoekende op nummer één zet. Mijn wensen waren het uitgangspunt voor de zoektocht. Het verraste me dat ze tijdens het gesprek al verbanden wist te leggen naar passende rollen en bedrijven. Dat getuigd van een flinke bak aan kennis en ervaring. Loes hielp me daar echt mee vooruit, want zelf waren die bedrijven echt niet op mijn radar gekomen.”

 

Een pragmatische aanpak. Wat heeft het je uiteindelijk opgeleverd?

“Zonder bouwkundige achtergrond kom je erg lastig binnen bij aannemers. Loes zag kansen bij onderaannemers. Een goede ingang voor mij in de bouw en een plek om snel ervaring op te doen. Ze kwam met vijf verschillende rollen en bedrijven die op papier goed pasten. Door twee bedrijven werd ik uitgenodigd en van beide ontving ik ook een aanbod. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Rc Panels vanwege het product en de cultuur van het bedrijf. Het is een innovatief en jong bedrijf, waar ik uitdaging en avontuur kan verwachten. Ze maken sandwich panelen; gevelpanelen inclusief raamwerk en deuren. Kortom: de hele voorkant van een huis. Dat is een vernieuwend concept in Nederland. Een gaaf bedrijf om voor te mogen werken.”

 

Wat een mooie kans! Kun je wat vertellen over jouw rol?

“Ik ben werkvoorbereider en focus me in de eerste periode op de planning van projecten. Stapsgewijs ga ik dat daarna uitbreiden met andere taken die bij de rol horen. Binnen het bedrijf liggen ook nog veel uitdagingen op organisatorisch gebied. Het bedrijf is opgericht in 2017, dus de organisatiestructuur en de inrichting van functies is nog niet in beton gegoten. Met mijn organisatorische kennis kan ik daar goed in meedenken. En die ruimte krijg ik ook. Geweldig toch? Sinds september ben ik ook begonnen met een tweejarige opleiding aan het Saxion. Eén dag in de week volg ik de Associate Degree Bouwkunde. Een mooie combinatie van leren in de praktijk en het verbreden van mijn theoretische kennis. Ik kan de dingen die ik leer gelijk in de praktijk uitvoeren. Een enorme boost voor mijn leercurve.”

 

Waar krijg je energie van?

“Ik ben erachter gekomen dat de inhoud van mijn werk het meest belangrijk voor me is. Een gevoel van voldoening krijgen, daar gaat het voor mij om. Het geeft me een kick als panelen met succes gemonteerd worden en een gaaf geheel aan een gevel vormen. Ook vind ik het belangrijk dat er ruimte is voor groei. Continu uitgedaagd blijven, stappen kunnen maken en ambities kunnen najagen.  Natuurlijk zijn collega’s ook waardevol, maar dat moet niet de driver van je werk zijn. Je werk moet zo leuk zijn, dat je het tot aan je pensioen zou willen blijven doen. Heb je dat gevoel? Dan zit je goed.”

 

Mooie vergelijking. Hoe zie je de toekomst voor je?

“Die vul ik het liefst nog niet te veel in. Ik focus me op de stappen die ik de komende tijd wil gaan zetten. Het is een mooi doel om mijn opleiding binnen twee jaar af te ronden en tegelijkertijd veel ervaring als werkvoorbereider op te doen. Meters maken en het vakgebied goed leren kennen. Ik hoop dan vanzelf scherp te krijgen in welke richting ik me verder wil ontwikkelen. Er is binnen de bouw nog een wereld te ontdekken voor me. Dat motiveert me enorm. Een toekomst met genoeg kansen, daar is geen twijfel over mogelijk.”

Meer blogs en artikelen