De vlam in je carrière aanwakkeren

De vlam in je carrière aanwakkeren

Hij doorliep het vwo met twee vingers in zijn neus. Heeft een sterke drang om nieuwe dingen te leren. En beschikt over een brede interesse in techniek. Een ideaal uitgangspunt voor een vlammende carrière, zou je zeggen. Toch vond Guido (25) tot nu toe nog niet zijn draai. De motivatie om een studie af te ronden ontbrak keer op keer. En het gevoel écht ergens te passen, kwam ook maar niet. Wat doe je dan om dat vlammetje wel te laten branden? Hoe vind je een baan die je de energie geeft die je zoekt? Ik sprak met Guido over zijn zoektocht. Hoe hij grip kreeg op zijn carrière en nu met volle overtuiging een richting heeft gekozen.

 

Vertel Guido, waarom liepen je studies spaak?

“Bij iedere studie die ik deed, ontbrak het aan motivatie. De inhoud greep me niet. Ik mistte de praktische kant en de toepasbaarheid. Daardoor verloor ik iedere keer weer de interesse. Technische natuurkunde, werktuigbouwkunde en civiele techniek: ik heb het allemaal geprobeerd, maar niets afgerond. Misschien komt het doordat de middelbare school me weinig moeite heeft gekost. Daar vloog ik doorheen zonder er veel voor te hoeven doen. Die gedrevenheid om te studeren voelde ik dus niet. In de praktijk aan het werk gaan klonk me als muziek in de oren.”

 

Wat was je eerste carrièrestap?

“Een vriendin introduceerde me bij mijn eerste werkgever: een speler in de ondergrondse infra. Hier ging ik aan de slag als assistent uitvoerder. Het begin was goed. Ik leerde nieuwe dingen en de structuur van een 9 tot 5 baan beviel ook. Toch realiseerde ik me na verloop van tijd dat ik mijn competenties in deze baan niet kwijt kon. Ik ben analytisch en creatief. Bijt me graag ergens in vast en ga van nature op zoek naar hoe iets beter kan. Daar was in mijn rol weinig ruimte voor. Verder dan nadenken over een nieuwe baan kwam het niet. Ik wist totaal niet in welke richting ik het moest zoeken. De drempel voor een carrièrestap lag erg hoog. Noem het onzekerheid, onwetendheid. De wildgroei aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt hielp daar ook niet aan mee.”

 

Het klinkt inderdaad vrij stuurloos. Hoe kwam je in contact met CoBuilders?

“Ik werd via LinkedIn benaderd door Josca. Haar introductie trok mijn aandacht, want ze kwam niet met een willekeurige vacature op de proppen. Ze was geïnteresseerd in mijn situatie en nodigde me uit voor een vrijblijvende kennismaking. In dat gesprek kwam het knelpunt goed naar voren. Veel leuk vinden, het niet weten en niet kunnen kiezen. De vervolggesprekken stonden in het teken van aftasten. Wat zoek ik in een baan? Wat past bij me? En wat zie ik mezelf de komende jaren doen? Een fijne aanpak. De sturing die ik nodig had.”

 

En toen kwam het KrachtKompas-assessment in beeld.

“Klopt, met als doel om een beter beeld te krijgen van rollen en typen organisaties die bij me passen. Ik had zelf geen flauw idee wat ik zocht in een bedrijf, dus dit was een mooie kans. Uit de resultaten kwam naar voren dat een rol in het voortraject goed aansluit. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel, analytisch denkvermogen en oplossingsgerichtheid moeten tot uiting kunnen komen. In een omgeving waar ruimte is voor creativiteit en persoonlijke ontwikkeling. Dit gaf me een mooie blauwdruk. Een heldere richting, waardoor ik met meer focus verder kon kijken.”

 

Hoe ging het verder?

“Daarna volgde een periode van aftasten. Josca en Chenanja, die samen team civiel bij CoBuilders vormen, hebben zich vastgebeten in mijn zoektocht. Samen hebben zij een groot netwerk in de civiele sector. Ze kennen de markt als geen ander. Ze introduceerden me bij verschillende, op papier passende, opdrachtgevers. Dat leidde concreet tot meerdere kennismakingsgesprekken. Een fijne aanpak, want ik had daardoor alle ruimte om te onderzoeken en te vergelijken. Uiteindelijk kwam het met twee organisaties tot een vervolggesprek, waaronder Plegt-Vos. In dat gesprek kwam een verassende insteek naar voren: een combinatie van werken en studeren. Er werd spontaan een collega bij geroepen die net zo oud is als ik én ook een deeltijdstudie volgt. Zijn enthousiaste verhaal greep me direct. Op de terugweg merkte ik dat er wat was aangewakkerd. Een energie, een gedrevenheid die ontzettend goed voelde. Ik wist meteen: dit is het voor mij.”

 

Het vlammetje waar je naar op zoek was. Wat is je nieuwe rol?

“Ik werk als civieltechnisch ontwerper bij de Infra & Milieutak van Plegt-Vos. Dus niet het bouwkundige, maar de buiteninrichting. Alles om de gebouwen heen. Wat me daar vooral in aanspreekt is dat je bezig bent met het geheel. Je kijkt naar de dynamiek van dingen. Hoe alles met elkaar samenwerkt en samenkomt. Bij de meeste rollen in de bouw zoom je vaak in op één onderdeel van het bouwproces. Ik ben graag bezig met het totaalplaatje. Binnen de projecten vertaal ik alle ontwerpen van de ontwerper of architect naar een technische tekening. Denk aan dwarsdoorsnedes en maatvoering. Een tekening waar de uitvoering mee verder kan. Daarnaast ben ik op ontwerpniveau de schakel tussen een opdrachtgever en de uitvoerders. Sparren over wat er wel en niet kan.”

 

Een creatieve én procesmatige rol. En niet te vergeten; je gaat weer de studieboeken in.

“Zeker. Wie had dat gedacht. Komt de studiebol in me toch nog naar boven. In februari stroom ik in bij de deeltijdopleiding hbo Civiele Techniek. Ik kijk er echt naar uit. De combinatie van werken en studeren. Kennis verbreden en tegelijkertijd die kennis in de praktijk toepassen. Een perfecte manier om in het vak te rollen. Ik merk nu na twee maanden al dat ik de projecten steeds beter leer kennen. Met meer kennis en ervaring op zak zal ik ook steeds meer taken op gaan pakken. Zo kan ik goed aftasten wat ik leuk vind en waar ik goed in ben.”

 

Wat vind je belangrijk in je werk?

“Werken in een gedreven team geeft mij energie. Samen de schouders eronder zetten. Iedere dag opnieuw gaan voor de beste resultaten. Dat gezamenlijke belang staat voor mij hoog op de wensenlijst. Ook vind ik het belangrijk dat je in je werk verantwoordelijkheid krijgt en die ook neemt. Ik maak weloverwogen keuzes. Denk eerst goed na voordat ik een idee in de groep gooi. En krijg ik de verantwoordelijkheid ergens over? Dan kan je er op rekenen dat het goed komt. Dat verwacht ik ook van collega’s. Qua cultuur vind ik het fijn dat er een laagdrempelige en gemoedelijke sfeer in een organisatie is. Hier bij Plegt-Vos kan ik zo bij de directeur naar binnen lopen. Er is geen hiërarchie. Dat zorgt voor veel openheid en een saamhorigheidsgevoel.”

 

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

“Goede vraag. De wereld ligt aan mijn voeten. Mijn studie afronden is mijn eerste doel. Verder hoop ik binnen dit bedrijf door te groeien. Andere branches te leren kennen. En extreem goed te worden in mijn vakgebied. Als ik dan echt mag dromen hoop ik ooit eigen projecten op te mogen zetten. Het gehele proces te leiden en daar een belangrijke rol in te spelen. Dat is mijn ideaalbeeld van een glansrijke carrière.

 

Meer blogs en artikelen