De juiste richting door het KrachtKompas

De juiste richting door het KrachtKompas

De interesse in techniek begon vroeg bij Ivo. Al op jonge leeftijd ging hij regelmatig met zijn vader mee voor klusjes op de boerderij van zijn opa en oma. Hier leerde hij lassen, slijpen, boren en timmeren. Vooral de werking van technische zaken heeft altijd zijn aandacht getrokken. De keuze voor een technisch bedrijfskundige studie kwam dus niet uit de lucht vallen. Met een hbo- en daarna ook wo-diploma op zak, zette Ivo zijn eerste stappen op de arbeidsmarkt. In zijn rol als trainee installatieconcepten ontdekte hij de installatiesector en maakte hij al snel de stap naar productieleider. De wereld van techniek past hem, dat werd opnieuw bevestigd. Toch werd hij nieuwsgierig naar het onbekende: wat heeft de arbeidsmarkt hem nog meer te bieden?

Vanuit dat vraagstuk komt Ivo op het spoor van CoBuilders. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek met Bart beseft hij dat er een zee aan mogelijkheden is, maar krijgt hij ook een aantal kritische vragen voor zijn voeten geworpen. Waar komt zijn kracht het beste tot zijn recht? En welke rol past er bij zijn ambities? Vragen die Ivo zichzelf nog onvoldoende gesteld heeft om direct antwoord op te kunnen geven. Ivo besluit het KrachtKompas-assessment te maken: een persoonlijk onderzoek om talent, drijfveren en potentieel in kaart te brengen. We vroegen Ivo naar zijn ervaringen.

 

Wat was voor jou de reden om een KrachtKompas te gaan doen?

“In de gesprekken met Bart kwam mijn twijfel over een vervolgstap sterk naar voren. Ik wist te omschrijven wat ik zoek in een baan, maar had nog niet scherp voor ogen in welke rol of in welke omgeving dat moest zijn. De bouwsector? De industrie? Of totaal ergens anders? Het was zaak om dieper in te zoomen op mijzelf. Drijfveren en competenties inzichtelijk te krijgen. Intrinsieke factoren bepalen sterk binnen welke rol en in welke omgeving je goed tot je recht komt. Bovendien vond ik het ook best lastig om mijn competenties concreet te omschrijven. Waar ligt nou echt mijn kracht? Waar blink ik in uit? Daar wilde ik wel eens antwoord op krijgen.”

 

Hoe heb je het traject ervaren?

“Het heeft me in positieve zin verrast. Het doen van een persoonlijk assessment is niet niks. Ergens is het best spannend. Je legt jezelf, misschien onbewust, een zekere mate van druk op. Je wilt het beste van jezelf laten zien. Toch liet ik die gedachte al heel snel los, want het gaat in het KrachtKompas-traject niet zozeer om wát je kunt, maar wie je bent en waar je potentie ligt. Het doel is om een helder en feitelijk beeld te maken van jou als persoon. Wat ik erg prettig vond is dat ik de digitale vragenlijst gewoon thuis op mijn eigen moment kon invullen. Wel zo makkelijk en het zorgt voor een ontspannen sfeer. Direct na het afronden van de vragenlijst ontving ik mijn persoonlijke adviesrapport al. In een uitgebreid telefonisch gesprek nam Bart de resultaten met me door. Dat dwingt je om ook echt kritisch naar jezelf te kijken. Klopt het beeld dat uit het KrachtKompas naar voren komt overeen met hoe ik mezelf zie? Zijn de competenties die naar voren komen in lijn met waar ik goed in denk te zijn? Een mooi moment van zelfreflectie.”

 

Goed om eens bewust stil bij te staan. Welke inzichten heeft het je gegeven?

“Meer dan ik vooraf had kunnen bedenken. Vooraf hoopte ik vooral duidelijkheid te krijgen met betrekking tot mijn competenties. En hoe die aansluiten bij bepaalde functies. Zo kwam sterk naar voren dat coördinerende rollen goed bij me passen. En nog specifieker: dat ik een informele leider ben die over een flinke dosis veerkracht beschikt en vrij direct is in communicatie. Met die informatie kun je al veel gerichter kijken naar passende functies en bedrijven. Wat ik ook enorm waardevol vind is dat ik inzicht heb gekregen in mijn ontwikkelpotentieel. Waar ligt voor mij persoonlijk ruimte in mijn ontwikkeling? Op welke vlakken leer ik snel en waar kan ik mijn pijlen beter niet op richten? Door het hele traject ben ik me nu meer bewust van wat me aanspreekt in een functie en waar mijn uitdagingen en kansen liggen. Dat geeft enorm veel richting. Met deze inzichten kan ik betere keuzes maken. En het mooie is dat het ook nog eens weloverwogen keuzes zijn. Ik heb daardoor met veel overtuiging gekozen voor mijn nieuwe rol als projectcoördinator bij Koopmans.”

 

Het concrete resultaat is dus een nieuwe baan. Vertel, waar heb je voor gekozen? 

“Zeker, met een scherper beeld van mijzelf konden we vervolgens beter de link leggen naar passende functies en bedrijven. Niet alleen mijn achtergrond was het uitgangspunt, maar vooral ook de zaken waar ik waarde aan hecht en wat ik belangrijk vind in een baan en werkomgeving. Bart kent veel bedrijven in de bouw al jarenlang en kon dus goed inschatten waar ik goed zou passen. Koopmans kwam naar voren en na een aantal gesprekken bleek er aansluiting te zijn. Daarna volgde nog een uitgebreide zoektocht naar de best passende functie, waar ook Koopmans over meedacht. Vanuit alle partijen is er flink wat energie ingestoken en daar ben ik oprecht dankbaar voor. Het ging niet over één nacht ijs en dat heeft ertoe geleid dat ik met overtuiging een keuze heb kunnen maken. Uiteindelijk is het de functie van projectcoördinator woonconcepten geworden. Een rol die goed bij mijn competenties, interesses én ambitie past. Ik ben de spin in het web aan de voorkant van het bouwproces. Een coördinerende rol vanaf acquisitie tot overdracht naar realisatie. Ik ben betrokken bij veel facetten van het bouwproces en dat maakt de rol dus enorm dynamisch. Ik merk nu al dat ik dat heerlijk vind in een baan; veel schakelen, overleggen en multidisciplinair bezig zijn. Ik heb uitdaging nodig en krijg er voldoening van als ik zaken op kan lossen.”

 

Wat zijn je ambities voor de toekomst?

“Op korte termijn streef ik ernaar om de rol van projectcoördinator woonconcepten me volledig eigen te maken. Ik ben gedreven om zo snel mogelijk zelfstandig projecten te kunnen draaien. Een zekere mate van vrijheid en verantwoordelijkheid geeft mij energie en dat vind ik in deze functie zeker terug. Ook kan ik mezelf nog volop verder ontwikkelen en ik merk dat me dat enorm motiveert. Wat de verdere toekomst me brengt laat ik op me af komen. Open staan voor wat er op mijn pad komt. Dat blijkt ook te passen bij mijn persoonlijkheid als ik de resultaten van het KrachtKompas mag geloven.”

 

Een mooie koers waaruit ambitie blijkt. Hoe blik je terug op de samenwerking met CoBuilders?

“Wat mij betreft is het een samenwerking zoals een samenwerking hoort te zijn. Ongedwongen, transparant en afgestemd op mijn persoonlijke situatie. Ik zat op een twijfelachtig punt in mijn carrière en wist niet goed welke stappen ik moest gaan zetten. Ik had een sterke behoefte aan richting en vond het lastig om keuzes te maken. Bart heeft me daar met zijn adviezen enorm bij geholpen. En het mooie is dat we echt samen tot de juiste richting zijn gekomen. Bart wist de juiste kritische vragen te stellen en me aan het denken te zetten. Door onze gesprekken én het KrachtKompas-traject is mijn zoektocht naar een volgende carrièrestap helder geworden. Bovendien heeft Bart altijd een vinger aan de pols gehouden, zonder opdringerig te worden. Precies wat ik nodig had om een vervolgstap in mijn carrière te nemen.”

Meer blogs en artikelen