Van de horeca naar de bouw

Van de horeca naar de bouw

Een carrièrepad verloopt zelden zonder hobbels. Het is een zoektocht waar je met vallen en opstaan wijs van wordt. Bijsturen is inherent aan het leven en dus ook voor je carrière. Maar wat doe je als je tot de conclusie komt dat je een verkeerd pad hebt gekozen? Dan is er maar één ding nodig: een drastische omslag. Tess (25) liet zich niet afschrikken door het onbekende en nam de sprong in het diepe. Ze besloot de horeca vaarwel te zeggen en haar jonge meisjesdroom na te jagen: een carrière in de bouw.

Mijn achtergrond

“Als ik terugga naar mijn kindertijd, had ik al op jonge leeftijd interesse in techniek. Je maakte mij het meest gelukkig met technisch speelgoed. Ik kon me uren vermaken met Lego-bouwstenen. Op de middelbare school kwam dat tot uiting in mijn voorkeur voor natuur- en techniekvakken, maar ook de economische wereld sprak me aan. Tijdens het kiezen van een vakkenpakket ging ik voor de meest voor de hand liggende en gemakkelijke keuze: de economische vakken. Er heersten toch wat vooroordelen over de bouwwereld en als vrouw zag ik me daar nog niet zo tussen staan. Achteraf gezien een keuze die totaal niet weloverwogen was.”

Vanaf dat moment ontstaat er eigenlijk al een lastige zoektocht voor Tess. Ze heeft geen duidelijk carrièrebeeld voor ogen en studiekeuzetests wijzen niet in een overtuigende richting. Vooral gestuurd door haar achtergrond, ze heeft dan al een tijd een bijbaan in de horeca, kiest ze uiteindelijk voor de Hotelschool-opleiding in Amersfoort.

“Ik had het naar mijn zin op de opleiding, maar wist al vrij snel dat de hotellerie niet mijn toekomst was. Ik vond mijn eerste baan op kantoor bij Thuisbezorgd, maar ik zat er totaal niet op mijn plek. Daarmee kwam opnieuw het onrustige gevoel naar boven, want wat moest het dan wel zijn? Toen ik me steeds slechter in mijn vel begon te voelen, besefte ik dat ik terug naar de kern moest. Op dat punt begon eigenlijk de zoektocht naar mezelf. Terug naar vroeger. Mijn moeder schetste een beeld van mij als kind en de interesses die ik had. Ik besefte me dat ik een compleet verkeerd carrièrepad had gekozen, omdat mijn passie voor techniek er altijd al heeft ingezeten.”

De stap naar de bouw

Tess haar ogen zijn geopend, maar daarmee is de stap naar de bouw nog niet gezet. Ze begint letterlijk op nul, zonder achtergrond of ervaring in de sector. Bovendien bevindt de wereld zich op dat moment middenin in de coronapandemie. Dit maakt het vinden van een baan in de bouw knap lastig. Haar onervarenheid blijkt een flinke ‘bottleneck’ te zijn, want ze wordt overal bij voorbaat afgewezen.

“Om de stap te kunnen maken, zat er maar één ding op: mezelf omscholen. Ik woonde op mezelf en had vaste lasten, dus een vakopleiding mbo bouwkunde via NCOI bleek een goede oplossing. Studeren op eigen tempo, waardoor ik ernaast kon blijven werken. De opleiding bevestigde mijn gevoel, want ik vond de lesstof reuze interessant.”

Tess kan niet wachten er ook echt in de praktijk mee aan de slag te gaan. Al voor het afronden van de opleiding gaat ze proactief op zoek naar vacatures bij een onderaannemer of toeleverancier. Zo komt ze in contact met Loes van CoBuilders. Loes doorziet Tess haar potentie en passie voor het vak. Haar horeca- en managementachtergrond heeft Tess een flinke dosis communicatieve vaardigheden meegegeven. En haar onbevangen blik en leergierigheid zijn eigenschappen die de bouw goed kan gebruiken.

“Het netwerk van Loes en haar kennis van de markt was precies wat ik nodig had. Als omgeschoold starter ben je toch wat richtingloos. Waar moet je beginnen en wat voor soort bedrijf past er bij je? In gesprek met Loes kwamen we tot een aantal passende rollen en bedrijven. Niet veel later startte ik weloverwogen mijn traineeship hij HEBO Kozijnen BV.”

Mijn rol en toegevoegde waarde in de bouw

Als trainee krijgt Tess de kans zich in brede zin te ontwikkelen op bouwkundig vlak. In het opleverteam zit ze tussen de verkoop en de nazorg in. Ze is tijdens de oplevering verantwoordelijk voor alle servicemeldingen, zoals beschadigde materialen en geknapte ruiten. Dat betekent dat ze veel in contact is met uitvoerders en oplossingsgericht te werk gaat.

“HEBO stond gelijk open voor iemand zonder bouwachtergrond. Zij zagen juist in welke kennis en toegevoegde waarde ik wel meebracht. Een brede managementopleiding zoals de Hotelschool is overal van toegevoegde waarde. Met mijn economische kennis kan ik meedenken over prijsstelling en inkoopmanagement. Ook ben ik erg procesgericht en denk ik erover na hoe we dingen anders kunnen doen. Processen efficiënter te maken, zodat het bijvoorbeeld tijdswinst oplevert.

Ook als persoon heeft Tess de bouw heel wat te bieden. Ze is recht door zee en zegt waar het op staat. In een behoudende en enigszins ouderwetse sector zorgt dat voor een verfrissende blik. Het kan voor opschudding zorgen, de ingesloten patronen doorbreken en daardoor een bijdrage leveren aan vernieuwing.

Uitdagingen in de bouw

Als ‘groentje’ in de sector is het natuurlijk ook een kwestie van vallen op opstaan. Zo loopt Tess tegen flink wat uitdagingen aan die haar juist ook weerbaar en gedreven maken. Het opboksen tegen vooroordelen ervaart ze als de grootste uitdaging van haar carrièreswitch.

“Zonder ervaring wordt je bijna overal direct weggestreept. De hoeveelheid afwijzingen die ik heb gehad op basis van mijn profiel is daarvan het bewijs. Ik kreeg niet eens de kans om mijn verhaal te vertellen. Daarnaast bleek het beeld dat ik op school al had over vrouwen in de bouw nog steeds te kloppen. In een overwegende mannenwereld moet je je als vrouw bewijzen. Vooral bij externen merkte ik in het begin dat ze eerder naar mannelijke collega’s stapten in plaats van naar mij. Iemand zei ooit tegen me dat ik het als vrouw in de bouw niet makkelijk zou krijgen. Zo’n uitspraak motiveert mij alleen maar meer om te bewijzen wat ik waard ben.”

Mijn toekomst in de bouw

Inmiddels heeft Tess haar opleiding afgerond en richt ze zich vol overgave op de afronding van haar traineeship bij HEBO. Ze is al met ze in gesprek over een vervolgstap, want ze zit hier goed op haar plek.

“Ik kan nog veel leren op verschillende afdelingen. Vlieguren maken en ontdekken waar mijn ambitie binnen de bouw ligt. Ik weet in ieder geval zeker dat dit mijn ding is, want ik haal er ontzettend veel voldoening uit. Mijn inspanningen hebben effect en ik ben echt van waarde.”

Tess heeft geen moment spijt gehad van haar omscholing. Ze ziet het als een traject waar ze enorm veel energie van heeft gekregen. Doorpakken en proactief zijn omschrijft ze zelf als de belangrijkste elementen. “Voor jezelf kiezen en de stap durven nemen ondanks de weerstand die je tegenkomt. Natuurlijk zijn er beren op de weg, maar die zijn altijd te omzeilen. Ik ben er trots op dat ik meteen een baan in de bouw ben gaan zoeken en niet eerst een jaar heb gewacht tot het diploma binnen was. Dat laat zien dat ik er echt voor wilde gaan en vertrouwde op mijn eigen kunnen.”

 

 

Meer blogs en artikelen