Van de taxiwereld naar de bouw

Van de taxiwereld naar de bouw

Een carrièrepad verloopt zelden zonder hobbels. Het is een zoektocht waar je met vallen en opstaan wijs van wordt. Bijsturen is inherent aan het leven en dus ook voor je carrière. Maar wat doe je als je tot de conclusie komt dat je een verkeerd pad hebt gekozen? Dan is er maar één ding nodig: een drastische omslag. Sinan (32) koos op jonge leeftijd voor de bouw, maar moest noodgedwongen in de bouwcrisis een ander carrièrepad kiezen. Jaren later na een persoonlijke gebeurtenis in zijn leven kwam hij tot het inzicht dat zijn hart ergens anders lag.

 

Mijn achtergrond

“Als jonge jongen was ik al geïnteresseerd in de bouw. Het werk intrigeerde me en ik kon met veel fascinatie kijken naar alle activiteiten op bouwplaatsen. Het was dan ook niet verassend dat ik koos voor de opleiding mbo bouwkunde. Cijfermatig bleek ik sterk te zijn en taken als calculeren en offertes opstellen gingen me goed af. Een eerste carrièrestap in de bouw paste dus helemaal in mijn plaatje. Helaas werden die plannen verstoord door de bouwcrisis van 2011. In dat jaar ronde ik mijn opleiding af, maar er was geen baan te vinden. Naast mijn opleiding werkte ik al een tijdje als koerier en taxichauffeur. Als autofanaat een bijbaan waar ik veel plezier uithaalde. Toen de mogelijkheid zich voordeed om voor mezelf als taxichauffeur te beginnen, pakte ik dat dan ook met beide handen aan. Het sloeg snel aan en al in het eerste jaar nam ik mijn broertje en daarna nog twee medewerkers in dienst.”

Ondanks het succes besluit Sinan na vijf jaar toch het roer om te gooien. Na het overlijden van zijn moeder voelt het niet meer goed om het werk als taxichauffeur voort te zetten. “Mijn moeder was een zorgzame vrouw die zich toch altijd zorgen maakte als mijn broertje en ik ‘s nachts de kroegen leeg reden. Het minste wat ik nog voor haar kon doen was haar die echte rust geven.”

Sinan trekt de stekker uit zijn bedrijf en besluit zich te richten op een baan in loondienst. De omslag in zijn leven is op dat moment groot en hij heeft niet scherp wat hij wil. “Via-via ben ik toen terecht gekomen op de kwaliteitsafdeling van een plasticfabriek. Ik werd verantwoordelijk voor de controle, keuringen en rapportages van plastic flessen. Geen doordachte keuze, maar meer een geval bij gebrek aan beter.”

 

De stap naar de bouw

De bouw blijft al die tijd trekken, maar Sinan negeert lange tijd de opspelende wens voor weer een carrièreswitch. ”Die stap voelde simpelweg te groot. Hoe kon ik zonder relevante werkervaring in de bouw terechtkomen? Ik heb meerdere keren op het punt gestaan me in te schrijven voor een cursus, maar de onzekerheid die dat met zich meebracht hield me er dan toch weer vanaf. Een afwachtende houding, zo zie ik het achteraf.”

Alsof het zo heeft moeten zijn komt Jochem van CoBuilders het profiel van Sinan tegen op LinkedIn. Zijn bouwkunde-opleiding is reden genoeg om hem te contacten en daaruit volgt al snel een kennismakingsgesprek. Dat gesprek blijkt een ware eye opener te zijn voor Sinan. “Ik liep na afloop met een flinke dosis zelfvertrouwen de deur uit. Ik werd wakker geschud doordat Jochem mijn kennis beaamde en aangaf dat hij kansen voor me zag. Ik besefte me dat mijn passie voor de bouw diep zat en dat het echt tijd was om daar werk van te maken. De twijfel maakte plaats voor gedrevenheid. Dat zetje had ik nodig.”

Een zoektocht naar een passende rol en opdrachtgever volgt. Met Jochem zijn kennis van de markt en de verschillende rollen, zijn ze samen in staat de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Binnen de rol van werkvoorbereider lijken Sinan’s voorkeuren goed samen te komen. Daarna wordt er snel doorgepakt en komt Sinan uiteindelijk terecht bij Hendriks ruwbouw. “Een frisse start waar ik alle ruimte heb gekregen om me in te werken in mijn nieuwe rol. De eerste maanden stonden in het teken van bekwaam worden met alle werkzaamheden. Betonbouw was nieuw voor me, maar de technische kennis bleek nog altijd aanwezig te zijn. Het werken met Autocad was ik gelukkig niet verleerd en veel werkzaamheden pakte ik vanzelf weer op. In het begin had ik vooral een observerende aanpak en langzaamaan is dat overgegaan tot actie.”

 

Mijn rol en toegevoegde waarde in de bouw

Momenteel werkt Sinan aan een grootschalig project in Leiden. In de eerste fase werkte hij naast een collega werkvoorbereider mee aan de bouw van een meelfabriek van 14 verdiepingen hoog. Nu, in de tweede fase, heeft hij zijn eigen project onder zijn hoede, waarbij een gebouw uit 1900 gerenoveerd wordt tot nieuwe woonhuizen. Sinan is hierbij verantwoordelijk voor de inkoop van het materiaal, de planning, het voorbereiden van het tekenwerk en het beheren van alle facturen. Zijn doel is om het voorbereidende werk zonder obstakels door te geven aan de uitvoerende collega’s, zodat ze er direct mee aan de slag kunnen.

“Natuurlijk merk ik dat ik nog weinig ervaring heb in het vak. Ik heb nog niet altijd alle kennis paraat en laat andere collega’s nog regelmatig meekijken. Het is een kwestie van vlieguren maken. Ik leer van collega’s, maar vooral ook door het gewoon zelf te doen en uit te zoeken. Andersom merk ik dat mijn achtergrond als taxichauffeur me ook van pas komt. Ik heb in dat werk toch een bepaalde mensenkennis ontwikkeld door het vele contact met onbekenden. Daardoor kan ik me gemakkelijk aanpassen aan verschillende situaties. Ik ben in staat met verschillende typen mensen om te gaan en weet mensen goed in te schatten. Als werkvoorbereider is dat erg nuttig, omdat ik in deze rol ook dagelijks met leveranciers en uitvoerend personeel moet schakelen. Deels vanaf kantoor, maar ik ben ook één keer in de week op de bouwplaats aanwezig voor een interne werkbespreking.”

 

Uitdagingen in de bouw

Het omgooien van zijn carrièrepad was voor Sinan een spannende stap. Een sprong in het diepe. Je begint niet alleen aan een nieuwe baan, je komt ook terecht in een compleet andere omgeving. Voor zijn gevoel begon hij letterlijk weer opnieuw en begaf hij zich de eerste periode op glad ijs. Hoe zou het uitpakken? Gelukkig heeft hij geen moment spijt gehad van zijn zijinstroom in de bouwsector. “Ik had het al veel eerder moeten doen. Achteraf gezien had ik direct na het stoppen van mijn taxibedrijf de stap naar de bouw moeten maken. Die zes jaar in de plasticfabriek voelen nu toch een beetje als verloren tijd. Diep van binnen wist ik dat mijn passie ergens anders lag. Ik wijt het aan de afwachtende houding die ik destijds had.”

Een gevoel van trots overheerst bij Sinan. Trots op het feit dat hij de stap heeft durven zetten en het voor elkaar heeft gekregen een baan in de bouw te vinden. Hij omschrijft het als een jongensdroom die uitkomt. “Het geeft me ontzettend veel voldoening dat ik werk aan de meest diverse gebouwen. Appartementen die herrijzen uit oude vervallen gebouwen of enorme blikvangers aan de rand van een stad. Je ziet het letterlijk groeien. Een prachtig proces van papier naar een daadwerkelijk gebouw. Daar rijd ik dan later met mijn kinderen langs om het vol trots te tonen.”

 

Mijn toekomst in de bouw

Nu Sinan eindelijk op zijn plek zit, weet hij zeker dat de bouw de plek is waar zijn hart ligt. De komende jaren hoopt hij zich te ontwikkelen tot een volwaardige werkvoorbereider. “Met voldoende kennis en ervaring om onafhankelijk mijn werk uit te voeren. Op den duur hoop ik ook aan een project in mijn eigen stad te kunnen werken, het mooie Arnhem. En dan zou het helemaal een droom zijn als ik er zelf uiteindelijk kan gaan wonen.”

Aan alle werkenden die een omscholing of zijinstroom overwegen, wil Sinan nog een laatste raad meegeven. “Niets is onmogelijk, geef je dromen nooit op. Ook al lijken de beren op de weg groot: twijfel niet aan jezelf en ga er voor. Je krijgt spijt van de dingen die je niet hebt gedaan. Het leven bestaat uit vallen en opstaan en dat geldt net zo goed voor je carrièrepad.”

Meer blogs en artikelen