Van sprong in het diepe naar stabiele basis

Van sprong in het diepe naar stabiele basis

In april 2019 begon Chenanja (29) als adviseur bij CoBuilders. Ze kreeg carte blanche om de civiele tak op te zetten. Op nul beginnen, maar dan wel vanuit een organisatie waar de randzaken goed geregeld zijn. Een uitdaging die Chenanja met beide handen heeft aangegrepen. In het diepe springen. Zonder zekerheden. Nu, vijf jaar later, staat er een stabiel team met een mooi netwerk van civiele opdrachtgevers en professionals. Civiel is op de kaart gezet. Voor Chenanja voelt het slechts als een begin, want ze ziet enorm veel kansen voor de toekomst.

 

Terug naar het begin. Hoe ben je bij CoBuilders terechtgekomen?

“In mijn vorige baan was ik verantwoordelijk voor HR bij een bouwbedrijf. Vanuit die rol had ik geregeld contact met CoBuilders. Hun betrokken werkwijze viel me op. Helemaal als detacheerder. Het contact was altijd persoonlijk en de commerciële aanpak spatte er niet vanaf. Toen ik een vervolgstap in de arbeidsbemiddeling zocht, stond CoBuilders dus zeker op mijn lijstje. Kritisch als ik ben pakte ik mijn zoektocht grondig aan. Ik voerde gesprekken met vijf partijen. Ik wilde vergelijken en geen overhaaste beslissing nemen. Het moest rationeel, maar zeker ook qua gevoel, kloppen. Dat kwam voor mij samen bij CoBuilders.”

 

Je mocht gaan bouwen aan de civiele tak. Hoe heb je het aangepakt?

“Ik kende het detacheringsvak, maar de civiele branche was nieuw voor me. Ook vanuit CoBuilders was civiele techniek onontdekt terrein. Tot die tijd werd de dienstverlening alleen uitgerold binnen de bouw. Het eerste jaar stond daarom vooral in het teken van ervaring opdoen in het veld. Gesprekken voeren met civiele professionals en bedrijven. Weten wat er speelt en grip krijgen op de ins en outs van de branche. Ik ben nieuwsgierig aangelegd, dus ik stortte me er volledig op. Als mijn interesse is gewekt, wil ik er ook alles van weten. Onvermoeibaar. Dat commitment was ook nodig, want een netwerk opbouwen kost tijd. Vooral in deze tijd, waarin oprechte interesse en connectie cruciaal zijn. Je bent als intermediair pas van betekenis als je écht iets komt brengen. Ik wil een professional en opdrachtgever daarom eerst goed leren kennen. Niet alleen aan de oppervlakte blijven, maar juist ook de diepte ingaan. Daar zit wat mij betreft de ruimte om als adviseur verschil te maken. Een betrokken sparringpartner voor iemand zijn en waardevolle sturing geven. Een nieuwe baan zoeken is tegenwoordig geen grote opgave meer. De juiste carrièrerichting vinden wel.”

Wat maakt je baan en werken bij CoBuilders zo leuk?

“Ik voel me helemaal thuis in de rol van adviseur. Het werk is enorm dynamisch. Het ene moment komen er tien dingen tegelijk op je af en een moment later staat het weer stil. Dat vraagt om ondernemerschap en snel schakelen. Ik heb een groot doorzettingsvermogen en laat me niet snel uit het veld slaan. De combinatie van een onzeker vertrekpunt en de kansen die er liggen, geven me ontzettend veel energie. Die uitdaging in mijn werk heb ik echt nodig. Persoonlijk vind ik het binnen CoBuilders fijn dat het commerciële er niet vanaf spat. Dat is voor mij geen drijfveer in het werk. Natuurlijk zijn we onderaan de streep een commercieel bedrijf, maar het sijpelt er niet doorheen. Sales KPI’s kennen we niet. Kwaliteit gaat voor kwantiteit, dat durf ik wel te stellen. We gaan niet voor de korte klap, maar vertrouwen op de lange adem. Dat biedt mij autonomie in mijn werk en de ruimte om neventaken op te pakken. Zo denk ik mee over de koers die we varen en hoe we onze dienstverlening kunnen verbreden. Die afwisseling en vrijheid maakt mijn rol ontzettend leuk.”

 

Op je lijf geschreven dus. Wat vind je belangrijk in je werk?

“Ik heb een sterke drive om het beste uit mezelf te halen. Nieuwe dingen te leren en mezelf te blijven ontwikkelen. Stilstaan is geen optie, daar word ik alleen maar onrustig van. Dat betekent dat ik de lat hoog heb liggen en kritisch ben. Niet alleen op mezelf, maar ook op anderen. Ik verwacht gedrevenheid, het elke keer beter willen doen. Een belangrijke drijfveer in mijn werk. CoBuilders biedt mij een stimulerende omgeving. Er is een constante focus op ontwikkeling. Is er ruimte voor verbetering? Hoe kunnen we een stap voor zijn? We zijn positief kritisch op elkaar. Dat zorgt voor een scherpe, maar ontspannen sfeer. Als doelgerichte, rationele denker voel ik me er helemaal thuis. Wat ik ook waardeer is dat eigen initiatief en autonomie in het werk worden aangemoedigd. Zo sta ik erom bekend een gesprek altijd breed aan te vliegen. Dat komt omdat ik vanuit mijn HR-bril kijk en denk. Je kunt me bijvoorbeeld alles vragen over arbeidsvoorwaarden, loonstroken, contracten en onboarding. Ik vind het leuk om op die vlakken met iemand mee te denken. Die ruimte pak ik dus ook.”

 

En als aanjager van team civiel? Wat is je ambitie?

“Vanuit onze stabiele basis van opdrachtgevers en professionals hoop ik dat we als team de komende jaren verder groeien. De civiele markt biedt ongelofelijk veel kansen. Vanuit de energietransitie komt er bijvoorbeeld een enorme capaciteitsvraag bij netbeheerders en overheidsinstellingen. Daar hoop ik met ons team meer binnen te komen. Deuren te openen voor professionals. Naast mijn rol als adviseur ga ik ervoor om de koers van ons civiele team on track te houden. Grip op de markt behouden en meebewegen waar nodig. Dat betekent dat ik de behoefte van professionals moet kennen en moet weten wat er speelt bij organisaties. Kortom: in gesprek blijven met de civiele markt. Heb ik even geluk dat ik daar veel energie van krijg.“

 

Op 8 april 2024 is Chenanja alweer vijf jaar werkzaam bij CoBuilders. In die tijd heeft ze een scherpe kijk op de civiele markt gekregen. Ze heeft dan ook een duidelijke visie op haar vakgebied, dat nooit stilstaat. In een vervolg op dit eerste interview, deel twee, neemt ze je graag mee in de ontwikkelingen die ze ziet in de markt.

Meer blogs en artikelen