Loes

Eigenaarschap

Vanuit je studie Communicatiewetenschap de arbeidsbemiddeling in rollen. Loes deed het en is na drie jaar nog altijd erg blij met haar keuze. De praktijkervaring die ze opdeed tijdens haar studie kwam goed van pas. Dat maakte de stap naar haar eerste baan als consultant, waarin eigenaarschap een belangrijk onderdeel is, een stuk makkelijker. “De eerste maanden heb ik veel tijd gestopt in het leren kennen van de bouwbranche. Er ging een nieuwe wereld voor me open, maar het sprak me gelijk aan. Van nature ben ik een open boek. Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg. Ik speel altijd open kaart, dus je weet wat je aan me hebt. Dat past goed binnen de wereld van de bouw waar duidelijkheid en oprechtheid ook in het DNA zitten. Eigenschappen die goed van pas komen in de transparante markt vandaag de dag.”

Specialisme
  • Bouw
Locatie
  • Hengelo
  • Arnhem
  • Amersfoort

Arbeidsbemiddeling is een menselijk vak

Loes werd gekoppeld aan een senior collega die haar wegwijs maakte. “Ik kreeg de ruimte om zelf te ontdekken en mijn eigen aanpak te vormen. Als consultant ben je verantwoordelijk voor je eigen netwerk. Enerzijds gaat het om het leren kennen van opdrachtgevers, anderzijds bouw je dagelijks aan relaties met (potentiële) medewerkers. Het is cruciaal om beide groepen tot in de kern te kennen. Wat speelt er écht, wat vinden ze belangrijk en waar hebben ze hulp bij nodig? Als je hier goed grip op hebt, wordt het makkelijker om duurzame matches te maken.”

Authentieke aanpak

“De manier waarop je dat doet bepaal je zelf. Ik ben ervan overtuigd dat je met een authentieke aanpak het meest bereikt. Dicht bij jezelf blijven en nooit voorbij gaan aan je eigen waarden. Keiharde commercie is niets voor mij, maar dat past naar mijn mening ook niet binnen een menselijk vak zoals de arbeidsbemiddeling. Het is geven en nemen. Samen met een werkzoekende ga ik een proces aan. Een proces waar we als gelijkwaardige gesprekspartners aan moeten bijdragen. Als iemand écht de drive heeft en graag wil, motiveert mij dat om een tandje bij te zetten. Dan doe ik er alles aan om iemand op de beste plek te krijgen. ”

Oppikken van signalen

“De afwisseling in mijn werk geeft me veel energie. Ik ben veel op pad, heb te maken met een grote variatie aan mensen en bedrijven en de bouwbranche staat natuurlijk ook niet stil. Eigenlijk ben ik de hele dag bezig met het oppikken van signalen. In gesprekken leer ik mensen steeds beter inschatten en aanvoelen. Een cv is leuk, maar niet verdiepend. Het zegt niets over iemands’ persoonlijkheid en ambities. Die laatste twee geven mij veel meer richting in het bepalen van passende carrièrestappen. Werkgevers schetsen mij hun ideaalbeeld en soms past een werkzoekende perfect in dat plaatje. In 9 van de 10 gevallen is dat niet op basis van een cv, maar blijkt dat uit een verdiepend gesprek.”

De gevestigde orde durven loslaten

In het vak ziet Loes een paar opvallende ontwikkelingen. “Organisaties zijn steeds beter bezig met het aantrekken van personeel. In een markt waarin de concurrentie moordend hoog is, moet je opvallen op andere vlakken. Zelfs in de relatief traditionele wereld van de bouw zie ik steeds vaker initiatieven zoals flexibel thuiswerken of part time mogelijkheden. Mooi om te zien dat bedrijven de gevestigde orde meer en meer durven los te laten. Dat biedt veel kansen voor de toekomst.”

Wat kan ik voor je betekenen?

Neem contact op met Loes Lentferink of vraag een adviesgesprek aan.

Vacature alert

Blijf maandelijks op de hoogte van actuele bouwkundige en technische vacatures.