Afstuderen binnen de hospitality tijdens de Coronapandemie. Het overkwam Romee, die daardoor haar pijlen voor een eerste baan ergens anders op moest richten. Werk binnen de evenementenbranche was niet te vinden, maar door haar ondernemende instelling kwam ze in gesprek met CoBuilders. Een baan waarbij je niet stilzit, je continu met mensen schakelt en netwerken centraal staat. Dat was haar op het lijf geschreven.
“Ik begon op nul. De arbeidsmarkt was voor mij onbekend terrein en ik kende de bouwbranche niet. Door direct in het diepe te springen en me nieuwsgierig op te stellen, kwam daar snel verandering in. Na twee maanden zat ik aan tafel bij opdrachtgevers en begon mijn netwerk zich sneller uit te breiden. In gesprekken met potentiële medewerkers of tijdens klantbezoeken realiseerde ik: hier krijg ik energie van.”
“Binnen de bouw richt ik mij op de aannemerij en architectuur. Een echte mannenwereld, maar daar weet ik goed mee te levelen. Het snelle schakelen en de directheid zijn nodig in deze markt waarin de vraag het aanbod ruimschoots overstijgt. Ik vind het belangrijk om een eerlijk beeld te geven van de situatie en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Richting opdrachtgevers betekent dat vaak een herformulering van het profiel dat zij zoeken. Samen komen we dan tot een realistisch zoekprofiel dat voldoet aan wat ze nodig hebben.”
“Werkzoekenden ondersteun ik bij het maken van de juiste carrièrestap. De juiste stap is wat mij betreft altijd de keuze voor het best passende bedrijf. Talenten in de bouw hebben het in deze tijd voor het kiezen en worden vaak overspoeld met aanbiedingen. Jammer genoeg wordt er daardoor niet altijd gekeken naar intrinsieke motivatoren, maar wordt er vooral geconcurreerd op basis van arbeidsvoorwaarden. Ook belangrijk natuurlijk, maar ik ben ervan overtuigd dat intrinsieke motivatoren altijd doorslaggevend moeten zijn. Past een medewerker goed binnen de cultuur van een bedrijf? Waar komt het talent van een medewerker het meest tot zijn recht? Dat zijn de vragen die bepalend moeten zijn.”
“Als adviseur maak ik het verschil door contact op persoonlijk vlak te maken. Het is mijn kracht om een formele setting snel informeel te maken. Dat doe ik door mezelf open te stellen en ook aandacht te hebben voor het persoonlijke. Op die manier kom ik snel achter de vraag achter de vraag of achterliggende behoeftes. Snel tot de kern komen, daar heeft uiteindelijk iedereen het meeste aan.”
“Ik zie het als mijn persoonlijke uitdaging dat ik werkzoekenden niet alleen koppel aan een bedrijf, maar ze ook daadwerkelijk verder begeleid in hun carrière en doorontwikkeling. Het voelt iedere keer weer als een geluksmoment als ik medewerkers met een lach de deur uit zie lopen. De ene keer is dat omdat ik een dame na haar zwangerschap weer aan een baan heb geholpen, de andere keer omdat een 61-jarige de keus heeft gehad uit 3 opdrachten.”
Neem contact op met Romee van der Kamp of vraag een adviesgesprek aan.